Begraafplaatsen in de Media

‘Ik ben Nederlander, waarom moet ik dan in Turkije begraven worden?’

“Ik ben een Nederlander, ik ben geboren in Nederland”, zegt Dogukan Ergin (25). “Ik heb hier de vrouw van mijn leven ontmoet en ik heb hier gestudeerd. Waarom zou ik na m’n dood in een doodskist vervoerd moeten worden naar een ander land?”, vraagt Dogukan zich af. Daarom zet hij zich in voor meer islamitische begraafplaatsen in Nederland.

Er is meer vraag naar islamitische begravingen in Nederland. “Dat geldt zeker als het om jongeren gaat. De eerste en tweede generatie islamitische Nederlanders gaan na hun overlijden vaak terug naar hun oorspronkelijke vaderland. Maar derde en vierde generatie Nederlanders hebben meer verbinding met Nederland. Die zijn hier geboren en willen hier begraven worden.”

Wim van Midwoud van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen gaf deze toelichting in een artikel van de NOS over islamitisch begraven. Lees hier het volledige artikel

Museum Tot Zover bestaat 10 jaar

tot-zover

Op 19 december 2007 opende Museum Tot Zover zijn deuren. Dit jaar blikken zij terug op de afgelopen tien jaar, dat doen ze met twee presentaties onder de gezamenlijke titel 10TZ (19 maart – 23 september) meer informatie hierover volgt op de website van Tot Zover.

In de gang van het museum worden verschillende objecten tentoongesteld. Prachtige urnen van Maria van Kesteren, een uniek papierknipwerk, foto’s van Satijn Panyigay, tekeningen van Clemens Merkelbach van Enkhuizen, post-mortemfoto’s, herinneringswerken met haar en nog veel meer. In de Tuinzaal zijn de affiches te zien van alle tentoonstellingen van de afgelopen tien jaar.

Meer weten? Bekijk hier een greep uit de collectie van Museum Tot Zover.

Het museum is te bezoeken van di t/m zo 11- 17 uur
Adres:
Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam

Ter Navolging ontvangt Gouden Terebinth 20Op de foto van rechts naar links: Angèle Roeffen (vicevoorzitter stichting Ter Navolging), Christa Tydeman (voorzitter Ter Navolging), Bert Lever (voorzitter stichting Terebinth) en Pierre van der Schaaf (secretaris Ter Navolging).18

5-2-2018 De stichting Ter Navolging Tiel heeft zaterdagmiddag de Gouden Terebinth 2018 ontvangen als organisatie die zich in 2016 en 2017 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van historische begraafplaatsen. De stichting, een vrijwilligersorganisatiedie dit jaar 20 jaar bestaat, is goeddeels verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Rijksmonumenten Ter Navolging (1786) en de Joodse Begraafplaats (1827) in Tiel. De stichting Ter Navolging is daarmee de opvolger van de stichting Oude Groninger Kerken die de prijs in 2016 ontving. Naast de stichting Ter Navolging waren genomineerd Peter van Schaijk, vrijwilliger bij de Nijmeegse stichting In Paradisum, en de documentairemaakster Suzanne van Leendert.

Lees verder: Facebook

The dead society

27-10-2017 te beluisteren vanaf 28 oktober 2017
Je zou een begraafplaats kunnen zien als een klein dorp met zwijgende buren. Met opgeslagen verhalen die alleen nog verteld worden als de mensen die je gekend hebben ze nog vertellen. Je leeft voort in de herinnering. En hoe vaak kom je nog ter sprake?

Een serie gesproken verhalen van begraafplaats Soestbergen in Utrecht. Het kleine zwijgende dorp aan de rand van de stad en tevens de oudste begraafplaats van Utrecht. Misschien wel te typeren als het Père-Lachaise van de stad, met prominente Utrechters als Gerrit Rietveld (waarom ligt hij eigenlijk op begraafplaats Soestbergen?), Nicolaas Beets (wie zijn al die mensen die bij hem in het graf liggen?), Frans Jacob Otto Boijmans (waarom is Museum Boijmans niet in Utrecht terechtgekomen?) en Dirkje Kuik (beeldend kunstenaar en een van de eerste transseksuelen), maar ook vele onbekenden. Want wie herinnert zich nog het 8-jarige jongetje Gerard, dat in 1882 stierf? Hij heeft bijzonder genoeg een eigen graf, maar waarom zijn z’n ouders niet bij hem?

Nieuwe glossy ‘LATER…’

26-10-2017: In de duinen van Noordwijk is woensdag 26 oktober de splinternieuwe glossy ‘LATER… als ik dood ben’ ten doop gehouden. LATER… wil laten zien hoe het ook kan
als het om het afscheid gaat door op een toegankelijke manier buiten de geijkte uitvaartpaden te treden. Dat de lancering plaats vond nabij het strand in een 12 meter hoge en 18 meter lange opblaaskerk was geheel op zijn LATER…’s: anders, stijlvol, met een knipoog.
LATER… inspireert en zet aan tot gesprek. Want, zoals hoofdredacteur Marlies Bol zegt: ‘Ik gun iedereen een afscheid waarover is nagedacht en er is heel veel mogelijk’. De jaarlijkse glossy, te koop bij 3500 verkooppunten in heel Nederland, licht een tipje van die sluier op.
LATER… als ik dood ben: 148 pagina’s, verkoopprijs 5,95 euro.

Veel werk verzet

10-08-2017 Begraafplaats IJsselmonde – Rotterdam
De afgelopen 2½ jaar is er op begraafplaats IJsselmonde veel werk verzet. Er zijn ook plannen naar de toekomst gemaakt. In een recent interview geeft de begraafplaats aan waar ze staan en wat de plannen zijn. Misschien een wat lang filmpje maar wel compleet. En dat op een unieke locatie.

Eten van de begraafplaats

02-08-2017 R.K- Begraafplaats Buitenveldert – Amsterdam
Is dat een goed of een eng idee? Onlangs werd in Amsterdam de grafmoestuin geïntroduceerd. Fruit eten van de begraafplaats, gebeurt al. “De bomen nemen gewoon de voedingstoffen op die ze nodig hebben en daar zit niets ‘menselijks’ meer aan.”