Begraafplaatsen in de Media

The dead society

27-10-2017 te beluisteren vanaf 28 oktober 2017
Je zou een begraafplaats kunnen zien als een klein dorp met zwijgende buren. Met opgeslagen verhalen die alleen nog verteld worden als de mensen die je gekend hebben ze nog vertellen. Je leeft voort in de herinnering. En hoe vaak kom je nog ter sprake?

Een serie gesproken verhalen van begraafplaats Soestbergen in Utrecht. Het kleine zwijgende dorp aan de rand van de stad en tevens de oudste begraafplaats van Utrecht. Misschien wel te typeren als het Père-Lachaise van de stad, met prominente Utrechters als Gerrit Rietveld (waarom ligt hij eigenlijk op begraafplaats Soestbergen?), Nicolaas Beets (wie zijn al die mensen die bij hem in het graf liggen?), Frans Jacob Otto Boijmans (waarom is Museum Boijmans niet in Utrecht terechtgekomen?) en Dirkje Kuik (beeldend kunstenaar en een van de eerste transseksuelen), maar ook vele onbekenden. Want wie herinnert zich nog het 8-jarige jongetje Gerard, dat in 1882 stierf? Hij heeft bijzonder genoeg een eigen graf, maar waarom zijn z’n ouders niet bij hem?

Nieuwe glossy ‘LATER…’

26-10-2017: In de duinen van Noordwijk is woensdag 26 oktober de splinternieuwe glossy ‘LATER… als ik dood ben’ ten doop gehouden. LATER… wil laten zien hoe het ook kan
als het om het afscheid gaat door op een toegankelijke manier buiten de geijkte uitvaartpaden te treden. Dat de lancering plaats vond nabij het strand in een 12 meter hoge en 18 meter lange opblaaskerk was geheel op zijn LATER…’s: anders, stijlvol, met een knipoog.
LATER… inspireert en zet aan tot gesprek. Want, zoals hoofdredacteur Marlies Bol zegt: ‘Ik gun iedereen een afscheid waarover is nagedacht en er is heel veel mogelijk’. De jaarlijkse glossy, te koop bij 3500 verkooppunten in heel Nederland, licht een tipje van die sluier op.
LATER… als ik dood ben: 148 pagina’s, verkoopprijs 5,95 euro.

Veel werk verzet

10-08-2017 Begraafplaats IJsselmonde – Rotterdam
De afgelopen 2½ jaar is er op begraafplaats IJsselmonde veel werk verzet. Er zijn ook plannen naar de toekomst gemaakt. In een recent interview geeft de begraafplaats aan waar ze staan en wat de plannen zijn. Misschien een wat lang filmpje maar wel compleet. En dat op een unieke locatie.

Eten van de begraafplaats

02-08-2017 R.K- Begraafplaats Buitenveldert – Amsterdam
Is dat een goed of een eng idee? Onlangs werd in Amsterdam de grafmoestuin geïntroduceerd. Fruit eten van de begraafplaats, gebeurt al. “De bomen nemen gewoon de voedingstoffen op die ze nodig hebben en daar zit niets ‘menselijks’ meer aan.”