Leermonumenten op begraafplaatsen

Open Monumentendag
12-13 september 2020

Thema van de Open Monumentendag (tegenwoordig afgekort tot OMD) is: leermonument. Tijdens het weekend staan de monumenten die iets met de geschiedenis van het leren te maken hebben centraal. Met name in onderwijsgebouwen valt onze onderwijsgeschiedenis te beleven, zo staat op de website van de Open Monumentendag te lezen. Maar niet elk dorp heeft een interessant historisch schoolgebouw, standbeeld of

Leermonumenten op begraafplaatsen
Begraafplaatsen en kerkhoven zijn ook leermonumenten, want daar zijn de graven van de mensen uit onze onderwijsgeschiedenis te vinden: juffen, meesters en leerlingen…
Maar ook die van bekende schoolmeesters als Jac. P. Thijsse (Algemene Begraafplaats in Bloemendaal), Maria Montessori (RK Begraafplaats in Noordwijk), Van de Hulst (Begraafplaats Soestbergen in Utrecht).

Programma
Open Monumentendag 12 en 13 september

Hilversum, Bosdrift, Noorderbegraafplaats en Zuiderhof

9172_15586_500_500

Op deze zaterdag 12 en zondag 13 september geven wij u graag een rondleiding over onze mooie begraafplaatsen. Na de rondleiding krijgt u een paar leuke quizvragen om te kijken of u goed naar onze enthousiaste begeleiders heeft geluisterd. U kunt zich aanmelden voor 12 en/of 13 september via aanmelden@uitvaartstichtinghilversum.nl o.v.v. Open Monumentendag.
12-9 Noorderbegraafplaats 11.00-13.00 uur
12-9 Bosdrift 13.00-16.00 uur
13-9 11-13.30 uur Zuiderhof

De Meinweg, Sint-Ludwigkapel 
midden-limburg-st-ludwigkapel

Kom tijdens Open Monumentendag naar de Sint-Ludwigkapel in Nationaal Park De Meinweg. Samen met de gids van Staatsbosbeheer maak je een najaarswandeling door een landschap, dat door de paters van weleer is aangelegd. Je wandelt naar de kapel met bijbehorende begraafplaats van het voormalige College St. Ludwig. De begraafplaats deed dienst als laatste rustplaats voor docenten en studenten en andere bewoners van het voormalige college. Elk graf heeft daarbij een uniek verhaal. De kapel en begraafplaats zijn in de periode 1906-1909 aangelegd, en hebben tegenwoordig de status van Rijksmonument. Het afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar de kruisen van de begraafplaats en zijn ze met behulp van subsidie gerestaureerd. 
Informatie

12-9 14-16.30 uur

Uw activiteit op deze pagina? Stuur een mail naar de LOB (lob@begraafplaats.nl).