LOB-Studiedag Ecologisch groenbeheer

Studiedag
Ecologisch groenbeheer
14 november 2019

LOB studiedag ecologisch groenbeheer

Op donderdag 14 november organiseert de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen in het congrescentrum Reehorst in Ede een studiedag over Ecologisch groenbeheer. De dag begint om 10.30 uur (vanaf 10.00 uur inloop) en eindigt rond 16.00 uur.

Voor deze dag hebben we vijf sprekers uitgenodigd die ieder vanuit hun eigen vakgebied over een aspect van ecologisch groenbeheer/biodiversiteit.

Programma

10.00 uur   Ontvangst met koffie/thee

Ochtendprogramma
10.30 uur   Opening door dagvoorzitter Roel Stapper
10.35 uur   Wat weet u van ecologisch groenbeheer?  Een ‘(ont)spannende introductie’ van het thema in tien vragen in tien minuten
10.45 uur  Lezing Ada Wille: Biodiversiteit in ontwerp, inrichting en beheer
11.05 uur   Lezing Eddy Schabbink: Welkom in de wereld van biodiversiteit
11.25 uur   Discussie over de lezingen

12.00 uur    Lunch en informatiemarkt

Middagprogramma
13.30 uur   Lezing Wim van Midwoud: ‘De natuur de baas’
13.50 uur   Lezing Bert Pierik: De groene revolutie op Bergklooster
14.10 uur   Discussie over de lezingen
14.45           Koffie/theepauze
15.00 uur  Plenaire afsluiting
16.00 uur  Netwerkborrel

Sprekers en lezingen

Lezing 1 | Ada Wille: Biodiversiteit in ontwerp, inrichting en beheer
Dromen, durven en doen

Begraafplaatsen vormen belangrijke groene plekken in onze steden en dorpen. Met de manier waarop we ze ontwerpen, inrichten en beheren kunnen we natuurlijke kwaliteiten én de belevingswaarde versterken. Maar begin ik en hoe vertel ik het de achterban? Ofwel; waarom, waarheen, waarvoor?
Met de mantra ‘dromen, durven , doen’ hoop ik u enthousiast te krijgen om uw begraafplaats eens door een ecologische bril te bekijken en kleine stapjes in de richting van een meer ecologische inrichting en beheer te gaan zetten.

Nederland, Zeist, 29 juni 2012 Begraafplaats Foto (c): Michiel Wijnbergh
Ada Wille is landschapsarchitect met de specialisatie begraafplaatsen. Vanuit een fascinatie voor architectuur, natuur, cultuurhistorie en techniek is zij altijd op zoek naar het filosofische en spirituele landschap waarin de tederheid besloten ligt die de rouwende omarmt en troost. De natuur heeft een helende werking, alleen al vanwege het besef dat we allemaal deel uitmaken van diezelfde kringloop.


Lezing 2 | Eddy Schabbink en Gerhard Guliker: Welkom in de wereld van biodiversiteit
Een verkenningstocht met de wereld van de biodiversiteit
Een bijzonder actueel onderwerp gezien de dramatische afname van biodiversiteit over de afgelopen decennia. Objectieve en concrete gegevens over de basiskwaliteit voor biodiversiteit zijn meetbaar. Het geeft u inzicht in uw huidige situatie en de mogelijkheden om biodiversiteit te verbeteren.

foto-eddy-schabbink_lr
Eddy Schabbink is sinds anderhalf jaar business developer binnen IPC Groene Ruimte. Met ruim 20 jaar bedrijfservaring in de groene leefomgeving en een brede kennis waar het uitvoering en advies en ontwerp betreft, is hij nu verantwoordelijk voor nieuwe ontwikkelingen.
Gerhard Guliker is sinds kort adviseur bij IPC Groene Ruimte. Hiervoor heeft hij ruim twintig jaar gewerkt als begraafplaatsadviseur. In deze rol heeft hij tientallen gemeenten, kerken en stichtingen geadviseerd op het gebied van o.a. groen en begraafplaatsen.


Lezing 3 | Wim van Midwoud: ‘De natuur de baas’
Plan van aanpak naar natuurlijk beheer
Hoe krijg je natuurlijk groenbeheer ‘tussen de oren’. Welke stappen moet de beheerder en de tuinman maken om 180o te draaien in wijze van onderhoud, kennis en filosofie.

wim-van-midwoud

Wim van Midwoud is sinds 2008 consulent bij de LOB. Van oorsprong tuin- en landschapsarchitect zijnde, heeft hij zich gedurende twintig jaar gaandeweg toegelegd op het ontwerpen en beheren van ‘natuurlijke tuinen’. Deze kennis heeft hij later toegepast als beheerder op De Nieuwe Ooster te Amsterdam en daar met de Buitendienst de grote ommezwaai gemaakt naar natuurlijk groenbeheer.


Lezing 4 | De groene revolutie op Bergklooster
Van een traditioneel onderhouden begraafplaats naar een rijk en divers groenbeheer
Vanaf 1990 tot 2004 is het groenbeheer op begraafplaats Bergklooster getransformeerd van traditioneel beheer met onkruidbestrijding en intensief maaien naar een meer natuurlijk, divers en uitsluitend mechanisch beheer van het groen. Langzaam voltrok zich een groene revolutie over de dodenakker waarin nu wilde en zeldzame flora beeldbepalend is. Toch ziet de begraafplaats er verzorgd uit en is juist aantrekkelijker geworden.

bert-pierik-011-kopie

Bert Pierik is beheerder van de begraafplaats Bergklooster in Zwolle. Hij is een pionier (sinds 2003) op het gebied van ecologisch groenbeheer op een begraafplaats. In 2018 schreef hij een serie van vijf artikelen over Extensief beheer in het tijdschrift De Begraafplaats.

Praktische zaken

Deze studiemiddag is bestemd voor begraafplaatsbeheerders, maar ook voor hoveniers, bestuurders en groenbeheerders van gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen

Datum: donderdag 14 november 2019
Tijd: 10.30-16.00 uur (incl. lunch). Zaal open vanaf 10.00 uur
Locatie: Reehorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM  Ede

Prijs: € 110 gemeentelijke begraafplaatsen | €90 bijzondere begraafplaatsen
*Iedere twee aanmelder vanuit dezelfde organisatie betaalt €100 resp. €80. Niet-leden van de LOB betalen €220.

Bereikbaarheid:
Openbaar vervoer: Reehorst ligt in Ede, centraal in Nederland. Op slechts 250 m afstand van treinstation Ede-Wageningen (uitgang zuidzijde)
Auto: Reehorst ligt op 5 min. rijden vanaf de A12 en de A30. Parkeren (gratis) kan op het parkeerterrein achter het hoofdgebouw.

Aanmelding
U kunt het aanmeldingsformulier, invullen, uitprinten en versturen naar lob@begraafplaats.nl.

Aanmelden graag voor 7 november.
Reserveer tijdig, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.