LOB-Studiedag Ecologisch groenbeheer

LOB studiedag ecologisch groenbeheer 195 x 127 1 sep 2020

Studiedag
Ecologisch groenbeheer
1 september 2020

De LOB-Studiedag die op 17 maart zou plaatsvinden is helaas vanwege de maatregelen ter bestrijding van de corona-pandemie uitgesteld. In overleg met de sprekers en de medewerkers van zalencentrum de ReeHorst te Ede vindt deze studiedag nu plaats op  dinsdag 1 september 2020. De dag wordt gehouden in het congrescentrum Reehorst in Ede.

Veilig vergaderen
De ReeHorst heeft een protocol opgesteld dat volledig tegemoetkomt aan de anderhalve-meter-samenleving en ook volledig voldoet aan de eisen die het RIVM stelt. Er worden ruimere zalen aan ons ter beschikking gesteld. De aangeboden lunch zal niet aan kwaliteit inboeten, maar wel voldoen aan de regelgeving. U kunt het protocol nalezen op:  1,5 meter, het nieuwe congresseren.

Wegens succes…
In november 2019 hebben we veel belangstellenden voor deze studiedag wegens plaatsgebrek moeten teleurstellen. De beschikbare capaciteit van negentig deelnemers was binnen de kortste keren volgeboekt. Veelvuldig hebben wij het verzoek gehad de studiedag voor de tweede maal te organiseren. Ook gezien het enthousiasme van de deelnemers (totaalscore dag: 8,5) geven we aan deze wens graag gehoor.

Voor deze dag hebben wij wederom de vijf sprekers uitgenodigd, die ieder vanuit hun eigen vakgebied over een aspect van ecologisch groenbeheer en biodiversiteit een presentatie houden.

Het namiddagprogramma is iets gewijzigd: deelnemers krijgen de mogelijkheid om met de presentatoren van IPC Groen via een app ‘de ecologische meetlat’, de potentie voor biodiversiteit vast te stellen.

Programma

10.00 uur   Ontvangst met koffie/thee

Ochtendprogramma
10.30 uur   Opening door dagvoorzitter Roel Stapper
10.35 uur   Wat weet u van ecologisch groenbeheer?  Een ‘(ont)spannende introductie’ van het thema in tien vragen in tien minuten
10.45 uur  Lezing Ada Wille: Biodiversiteit in ontwerp, inrichting en beheer
11.05 uur   Lezing Eddy Schabbink: Welkom in de wereld van biodiversiteit
11.25 uur   Discussie over de lezingen

12.00 uur    Lunch en informatiemarkt

Middagprogramma
13.30 uur   Lezing Wim van Midwoud: ‘De natuur de baas’
13.50 uur   Lezing Bert Pierik: De groene revolutie op Bergklooster
14.10 uur   Discussie over de lezingen
14.45 uur   Koffie/theepauze
15.00 uur  ‘Ecologische meetlat in de praktijk’
16.00 uur  Netwerkborrel

Sprekers en lezingen

Lezing 1 | Ada Wille: Biodiversiteit in ontwerp, inrichting en beheer
Dromen, durven en doen

Begraafplaatsen vormen belangrijke groene plekken in onze steden en dorpen. Met de manier waarop we ze ontwerpen, inrichten en beheren kunnen we natuurlijke kwaliteiten én de belevingswaarde versterken. Maar begin ik en hoe vertel ik het de achterban? Ofwel; waarom, waarheen, waarvoor?
Met de mantra ‘dromen, durven , doen’ hoop ik u enthousiast te krijgen om uw begraafplaats eens door een ecologische bril te bekijken en kleine stapjes in de richting van een meer ecologische inrichting en beheer te gaan zetten.

Nederland, Zeist, 29 juni 2012 Begraafplaats Foto (c): Michiel Wijnbergh
Ada Wille is landschapsarchitect met de specialisatie begraafplaatsen. Vanuit een fascinatie voor architectuur, natuur, cultuurhistorie en techniek is zij altijd op zoek naar het filosofische en spirituele landschap waarin de tederheid besloten ligt die de rouwende omarmt en troost. De natuur heeft een helende werking, alleen al vanwege het besef dat we allemaal deel uitmaken van diezelfde kringloop.


Lezing 2 | Eddy Schabbink en Gerhard Guliker: Welkom in de wereld van biodiversiteit
Een verkenningstocht met de wereld van de biodiversiteit
Een bijzonder actueel onderwerp gezien de dramatische afname van biodiversiteit over de afgelopen decennia. Objectieve en concrete gegevens over de basiskwaliteit voor biodiversiteit zijn meetbaar. Het geeft u inzicht in uw huidige situatie en de mogelijkheden om biodiversiteit te verbeteren.

foto-eddy-schabbink_lr
Eddy Schabbink is sinds anderhalf jaar business developer binnen IPC Groene Ruimte. Met ruim 20 jaar bedrijfservaring in de groene leefomgeving en een brede kennis waar het uitvoering en advies en ontwerp betreft, is hij nu verantwoordelijk voor nieuwe ontwikkelingen.
Gerhard Guliker is sinds kort adviseur bij IPC Groene Ruimte. Hiervoor heeft hij ruim twintig jaar gewerkt als begraafplaatsadviseur. In deze rol heeft hij tientallen gemeenten, kerken en stichtingen geadviseerd op het gebied van o.a. groen en begraafplaatsen.


Lezing 3 | Wim van Midwoud: ‘De natuur de baas’
Plan van aanpak naar natuurlijk beheer
Hoe krijg je natuurlijk groenbeheer ‘tussen de oren’. Welke stappen moet de beheerder en de tuinman maken om 180o te draaien in wijze van onderhoud, kennis en filosofie.

wim-van-midwoud

Wim van Midwoud is sinds 2008 consulent bij de LOB. Van oorsprong tuin- en landschapsarchitect zijnde, heeft hij zich gedurende twintig jaar gaandeweg toegelegd op het ontwerpen en beheren van ‘natuurlijke tuinen’. Deze kennis heeft hij later toegepast als beheerder op De Nieuwe Ooster te Amsterdam en daar met de Buitendienst de grote ommezwaai gemaakt naar natuurlijk groenbeheer.


Lezing 4 | De groene revolutie op Bergklooster
Van een traditioneel onderhouden begraafplaats naar een rijk en divers groenbeheer
Vanaf 1990 tot 2004 is het groenbeheer op begraafplaats Bergklooster getransformeerd van traditioneel beheer met onkruidbestrijding en intensief maaien naar een meer natuurlijk, divers en uitsluitend mechanisch beheer van het groen. Langzaam voltrok zich een groene revolutie over de dodenakker waarin nu wilde en zeldzame flora beeldbepalend is. Toch ziet de begraafplaats er verzorgd uit en is juist aantrekkelijker geworden.

bert-pierik-011-kopie

Bert Pierik is beheerder van de begraafplaats Bergklooster in Zwolle. Hij is een pionier (sinds 2003) op het gebied van ecologisch groenbeheer op een begraafplaats. In 2018 schreef hij een serie van vijf artikelen over Extensief beheer in het tijdschrift De Begraafplaats.

Praktische zaken

De studiedag is bestemd voor begraafplaatsbeheerders, maar ook voor hoveniers, bestuurders en groenbeheerders van gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen

Datum: dinsdag 1 september 2020
Tijd: 10.30-16.00 uur (incl. lunch). Zaal open vanaf 10.00 uur
Locatie: Reehorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM  Ede
De ReeHorst heeft  een protocol opgesteld voor vergaderen in de 1,5 m samenleving: 1,5 meter, het nieuwe congresseren.

Prijs: € 125 gemeentelijke begraafplaatsen | €110 bijzondere begraafplaatsen
*Iedere twee en volgende aanmelder vanuit dezelfde bedrijf/organisatie betaalt €115 resp. €100. Niet-leden van de LOB betalen €220.

Bereikbaarheid:
Openbaar vervoer: Reehorst ligt in Ede, centraal in Nederland. Op slechts 250 m afstand van treinstation Ede-Wageningen (uitgang zuidzijde)
Auto: Reehorst ligt op 5 min. rijden vanaf de A12 en de A30. Parkeren (gratis) kan op het parkeerterrein achter het hoofdgebouw.

Aanmelding studiedag 
Aanmelden voor 15 augustus a.s. via onderstaand aanmeldingsformulier (pdf).
Aanmelden LOB-Studiedag 1 september 2020.