Een maand na de crematie mag de as meegenomen worden naar huis. U kunt de as verstrooien of de asbus begraven in eigen tuin. Er staat dan echter nergens geregistreerd waar de as van opa is gebleven. Op die manier ‘verdwijnt’ een stukje geschiedenis voor het nageslacht.

As op de begraafplaats

U kunt echter ook een mooie plek uitzoeken voor een asbijzetting of verstrooiing op een begraafplaats. De mogelijkheden in wijze van bijzetten zijn langzamerhand vrijwel onbeperkt.

Een daarvoor bestemde locatie van de as maakt dat er een sfeervolle omgeving is waar iedere nabestaande naar toe kan gaan om te gedenken. Bovendien vindt registratie plaats in het register dat de begraafplaats hanteert.

De as kan worden verstrooid op een mooie strooiweide, maar ook op of in een particulier (familie)graf. Verder zijn er columbaria (urnenmuren) in alle soorten en maten, urnengraven, urnenkelders, boven- én ondergrondse voorzieningen. Ja er zijn zelfs begraafplaatsen waar de as in een gouden schaal tussen bloeiende waterlelies geplaatst kan worden. Kijk eens bij begraafplaatsen bij u in de buurt. Wat? Nog geen goede as-voorzieningen? Dan wordt het hoog tijd dat de beheerder inspeelt op de wensen van de klant.

Ook zijn er kleine handzame oplossingen. Zoals bijvoorbeeld een klein gedeelte van de as in een sieraad dragen, as verwerken tot een kunstmatige diamant, verwerken in het grafiet van een potlood, een tatoeage plaatsen met as van een overledene. Het wordt allemaal aangeboden en aan u de keuze tot hoever u wilt gaan.

Bijna alles is mogelijk. Daarmee wordt een uiteindelijke keuze niet gemakkelijker maar zeker wel persoonlijker. En dat is natuurlijk belangrijk: een laatste moment met de overledene op een wijze die u het meeste aanspreekt.