De één vindt het prettig en rustgevend om het graf van een overleden vriend of familielid te onderhouden. De ander vindt het vervelend of kan dit gewoonweg niet doen.

‘Ik wil mijn kinderen niet opschepen met grafonderhoud’

Veel ouderen zeggen dat ze het vervelend vinden om hun kinderen op te schepen met het onderhoud van een graf. Dan is er sprake van een misverstand. Vrijwel alle begraafplaatsen bieden de mogelijkheid om het onderhoud uit handen te nemen.

Graf zonder onderhoudszorgen

Er zijn meerdere opties. Op sommige begraafplaatsen wordt de mogelijkheid geboden om een graf dusdanig in te richten dat deze onderhoudsarm is. Een andere mogelijkheid is om een servicecontract aan te gaan waarin het onderhoud vervat is (of soms zit dit standaard in de grafrechten). Sommige begraafplaatsen bieden dit onderhoud aan als: graf zonder zorgen. Zo´n servicecontract omvat óf een aantal omschreven onderhoudsbeurten per jaar óf het omschrijft een gegarandeerd onderhoudsniveau. Ja, soms omvat dit zelfs een afspraak waarbij foto´s van het graf worden doorgemaild naar de rechthebbende.

Stap eens naar beheerders van begraafplaatsen bij u in de buurt en vraag naar de mogelijkheden. Speelt deze nog niet in op onderhoudsmogelijkheden? Dan wordt het hoog tijd, kunt u hem zeggen.

Download hier een folder over begraven