Petruskerk Amsterdam-Sloterdijk

Stichting Behoud Petruskerk

Profiel begraafplaats

Kerkdiensten / uitvaarten
Uitvaarten
Grafgerechtigden kunnen voor het begraven bij ons een herdenking/uitvaartdienst houden. Ook bestaat de mogelijkheid, indien u niet bij ons begraven wordt, een uitvaartdienst te organiseren. Wij zijn een locatie, die door eeuwenlange ervaring een goede uitvaart kunnen realiseren. Al uw persoonlijke wensen zijn bespreekbaar.

Capaciteit en huurprijzen
De Petruskerk is voor vele gelegenheden beschikbaar. U huurt de Petruskerk per half of heel uur. Met een minimum van 2 uur. De capaciteit van de locatie is als volgt: 

Condoleance 200 gasten
Kerkopstelling 200 gasten

Om elke gelegenheid een eigen uitstraling te geven, is het mogelijk de inrichting van de Petruskerk af te stemmen op uw wensen. Wij dragen zorg voor een basis inrichting van de zaal, inclusief het opstellen van de stoelen en tafels. Alle (sta)tafels zijn gedekt met damast linnen. Bloemdecoraties zijn aan uw wensen en budget aan te passen.

Foto's

Mogelijkheden

Faciliteiten
  • Aula (of kerk)
  • Catering
  • Muziek installatie
  • DVD installatie
Soort graven
  • Particuliere graven
Type graven
  • TYPE GRAVEN
    • zandgraf
    • keldergraf
    • bovengronds graf
    • mausoleum
    • graf onbepaalde tijd
  • ASBESTEMMING
    • urnengraf
    • urn bijzetten in/op bestaand graf
    • strooiveld
  • GRAVEN MET GELOOFSOVERTUIGING
    • openbaar
  • OVERIG
    • oorlogsgraven

Geschiedenis of oorsprong

Geschiedenis
"De doden hebben over de levenden gewaakt".
De graven hebben voor het bestaan van de Petruskerk gezorgd door hun eeuwig durende rechten toen de Hervormde Gemeente het had afgestoten. Al in de 18e eeuw was het een bijzonder kerkhof. Dit blijkt uit de grote graven, die niet gevonden worden op de dorpskerkhoven rondom Amsterdam.Het kerkhof bood een alternatief voor wie zich niet in een van de stadskerken of op kerkelijke begraafplaatsen wilde laten begraven. Uit alle delen van de stad liggen hier tussen de Sloterdijkers Amsterdammers begraven. Daarbij waren ook katholieke priesters, doopsgezinden, quakers en remonstranten, die hier bewust voor kozen.

Toen na de verwoesting door de Watergeuzen de kerk in 1664 gerestaureerd was, namen de teraardebestellingen in een stroomversnelling toe. De volgende vijf jaren werden de verschillende grafvelden om de kerk heen uitgebreid. Vanaf dat jaar werden ook de grafregisters bewaard, die 140 graven vermeldden, terwijl ook in het portaal onder de toren werd begraven en later in de twee zijkamertjes.

Naast de kerk lag een uniek grafveld waarover de volle lengte een tweede vloer was aangebracht van vijf zerken breed. Het Noorderkerkhof. Het Zuiderkerkhof aan de andere kant was bedekt met gras en werd in 1665 heringericht. Verder werd er begraven op het kerkplein voor de toren. Daarnaast was er nog een grafveld, dat hoger lag, links van de ingang tegen de dijk aan, het zogenaamde Bovenhofje.

In 1666 kreeg het achterste stuk een keermuur langs het kerkplein en langs de zijkant kwamen hier net als op het Noorderkerkhof zij aan zij genummerde graven. Wat de Petruskerk behalve de genummerde grafvelden met zerken uitzonderlijk maakte, waren de bovengrondse tomben, die vanaf 1665 in het grafboek worden vermeld.

De meeste daarvan kwamen tegen de kerk aan, waarop den duur de ruimte tussen de steunberen met tomben werd opgevuld. In 1669 werd het hele Bovenhofje ommuurd en werd hier een grafveld gemaakt waarop de graven letters kregen. Het in stijl begraven buiten de kerk was een antwoord op de nieuwe inzichten van begraven.

Vooral de bovengrondse tomben, die zo'n 3 meter lang, 2,7 meter hoog en 1,5 meter diep waren, waren daarop een goed antwoord. Ze hadden een status verhogend effect, wat in de stad niet mogelijk was. Tussen de chique graven vond ook de elite van Sloterdijk een plek. Maar de gewone Sloterdijkers kwamen terecht op het kerkplein of op het Zuiderkerkhof. Naarmate het aantal begrafenissen groeide werd circa 1770 het kerkplein vergroot. Daarvoor werd de schuine zijde van het Bovenhofje afgesneden, waarna een rechthoekig grafveld overbleef voor drie rijen graven.

Als laatste uitbreiding volgde aan de westkant ten slotte een driehoekig grafveld, het Nieuwe Kerkhof, dat in een punt van een graf eindigt bij de dijk, zodat nu overal om de kerk wordt begraven. In 1829 werd net als op andere dorpskerkhoven een grafveld aangelegd als alternatief voor de kerkbegravingen. Daartoe werd het taps toelopende Hofje of Bosje, dat in de 17e eeuw met hulst beplant was, opnieuw ingericht.

Het bezit van dit kerkhof zou 1,5 eeuw later de kerk van de ondergang redden. Met steun van de Sloterdijkse Wijkvereniging Uw Koninkrijk Kome kon in 1979 met de restauratie worden begonnen. De zerkenvloer werd bloot gelegd.

De vijf grafvelden op dit moment zijn het Bovenhofje, het Bosje, Het Noorderkerkhof, Het Zuiderkerkhof en het Nieuwe Kerkhof. Alle graven zijn gerestaureerd en hebben hun rechtmatige grafgerechtigde weer terug.

Begrafenissen
Voordat in 1967 de Nederlandse Hervormde Gemeente de Petruskerk met kerkhof verkocht had waren het aantal begrafenissen stil komen te staan. Iedereen verwachtte dat de kerk gesloopt zou worden. Na de restauratie in 1992 volgde een ongekende zoektocht naar de grafgerechtigden. Deze zoektocht werd in 2000 afgesloten.Elk graf had zijn grafgerechtigde teruggevonden. Sinds de restauratie zijn er veel personen geweest, die een graf op Sloterdijk wilden kopen. Aangezien het een klein kerkhof is hebben wij voor een wijziging in ons reglement gekozen.

Openingstijden

De openingstijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur

Tarieven 2024

Eenmalige kosten vanaf
Openen en sluiten graf 968,00
Overige eenmalige kosten 650,00
Jaarlijkse kosten vanaf
Grafrecht 1.250,00
Onderhoud gedenkpark voor de looptijd 980,10
Totaal aanschaf bij 1e begrafenis * 3.848,10
Omgerekend op jaarbasis bij 1e begrafenis * 192,41
Omgerekend op jaarbasis per persoon bij volledige bezetting * 136,65

Gespreide betaling (geheel of gedeeltelijk) is niet mogelijk
Openen en sluiten graf tarief is voor een diep. bij twee diep € 1.101.10

Aantal personen per graf: 2
Minimale looptijd bij uitgifte: 20 jaar
Maximale looptijd bij uitgifte: 100 jaar
Verlengen mogelijk minimaal per: 10 jaar
Verlengen mogelijk maximaal per: 50 jaar

* bij minimale looptijd

Evenementen

Kerkhofdag

25 mei 2024 - 09:30 uur t/m 13:00 uur

Op deze ochtend mag iedereen komen om op het kerkhof te helpen met: 

schoffelen, plantgoed, schoonmaken grafmonument e.d.

We starten met een kop koffie/thee en een plak cake om 9.30 uur.

Open Monumentendagen 2024

14 september 2024 - 10:00 uur t/m 15 september 2024 - 16:00 uur

De Petruskerk is altijd geopend op de Open Monumentendagen. Het thema van 2024 van de Gemeente Amsterdam is, bij invulling van deze pagina, nog niet bekend.

U kunt meer informatie vinden op www.oudsloterdijk.nl of https://amsterdam.org/nl/evenement/552/open-monumentendag-in-amsterdam.html.

Contact

Bezoekadres
Stichting Behoud Petruskerk
Spaarndammerdijk 687
1014 AE Amsterdam
Klik hier voor een routebeschrijving