De Begraafplaats

Augustus 2011

Vrijwilliger past prima in professionalisering

© Harry Perrée

Ze doen de administratie, maaien het gras en knippen de heg. Veel kleine begraafplaatsen draaien op vrijwilligers. En dat is mooi, vindt LOB-voorzitter Franc Korsten. Maar hij waarschuwt begraafplaatsen die lage tarieven hanteren, enkel vanwege de lage kosten door het werken met vrijwilligers. Want vrijwilligers kunnen wegvallen, en wat dan?

Bekijk het volledige artikel

Vrijwilligers, nu en in de toekomst

© Gerda Nater

Anders dan gemeentelijke begraafplaatsen kunnen kerkelijke begraafplaatsen niet zonder vrijwilligers. We vroegen vertegenwoordigers van drie rooms-katholieke en twee protestantse begraafplaatsen in Twente naar hun vrijwilligers. Zijn ze onmisbaar, hoeveel vrijwilligers werken er, wat doen ze, wat is hun leeftijd, hoe worden ze begeleid en hoe worden ze gewaardeerd? En hoe ziet de toekomst eruit?

Vrijwilligers krijgen; hoe doe je dat?

© Pauline Prior

Op sommige begraafplaatsen melden de vrijwilligers zich uit zichzelf, maar dat is niet altijd het geval en dan zal u zelf op zoek moeten gaan – maar waar? En, als u met mensen met een uitkering werkt, wat vindt het UWV ervan?

Stiphout vindt altijd vrijwilligers

© Pauline Prior

Stipt om 9.00 uur elke maandagmorgen begint de groep vrijwilligers van acht man op de Brabantse RK Begraafplaats Sint Trudo in Stiphout met werken. Er is een koffiepauze van half elf tot elf uur bij de gepensioneerde pastoor in de naastgelegen pastorie. Het is deze koffieruimte die bepaalt hoeveel mannen er werken: acht dus – plek voor meer heeft de pastoor niet! Want er zijn meer mensen die als vrijwilliger op de begraafplaats willen werken. De sfeer is goed en er wordt hard gewerkt, ook in de regen.

Drie portretten van drie vrijwilligers

© Pauline Prior

Fred van Roijen, suppoost bij het Uitvaartmuseum Tot Zover. Jan Drapers verzorgt de vogels op Rusthof. Ria Winnubst-Lammers is verantwoordelijk voor het beheer van de begraafplaats bij de rooms-katholieke Agathakerk en kreeg hiervoor een pauselijke onderscheiding.

Rubriek: Begraven. Just do it

© Pauline Prior

Hoe kan het begraven gepromoot worden, nu er meer belangstelling is voor cremeren? We vragen het dit jaar aan zes personen die kennis van zaken hebben of die vanuit een geheel andere, frisse invalshoek naar de materie kijken. Deze keer John Heskes, manager Innovatie & Acquisitie bij Yarden.

De begraafplaats als ritueel landschap

© Marc van der Zwet

Het ontwerp van een begraafplaats moet aansluiten bij de rituelen die horen bij het begraven. Maar ook bij de fase daarna: nabestaanden kunnen door een juiste inrichting en keuze voor elementen op een zo prettig mogelijke manier hun dierbaren herdenken. Een ontwerper van begraafplaatsen over hoe je dat kunt bereiken.

Elektrotransporters

© Wim van Midwoud

Op veel begraafplaatsen rijden transporters rond. Meestal zijn dit echter nog stinkende en vooral veel herrie makende wagentjes op diesel. Steeds meer beheerders stappen over op een elektrotransporter: geen stank, geen lawaai. In dit nummer een vergelijkend warenonderzoek.

Landschap als nalatenschap

© Pauline Prior

Het Utrechtse Bureau Vollmer & Partners heeft een onderzoek gedaan naar ‘Natuurbegraafplaatsen in het Nederlandse landschap’ – een ontwerpend onderzoek naar de kansen en mogelijkheden die natuurbegraafplaatsen en het Nederlandse landschap elkaar te bieden hebben.

Verder...

Boksen met Hans. De column van Roy de Beunje Het begraafplaatsgevoel van… Leon Bok. Door Anna Kroon Beroemd & Begraven: Samuel Sarphati op Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Door Roy de Beunje Konijnen (2). De column van Wim van Midwoud. De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten.
En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.