De Begraafplaats

December 2013

Toerisme biedt kansen

© Anja Krabben

In mei van dit jaar vond in hogeschool Inholland in Diemen een internationaal symposium plaats over ‘Dark Tourism’, een nog redelijk onbekend begrip in Nederland. Organisator was Karel Werdler. Hij doet onder andere onderzoek naar begraafplaatsen als toeristische attracties. Tijd voor een gesprek met Werdler.

Bekijk het volledige artikel

Begraafplaats met museale kwaliteiten

© Pauline Prior

Niemand twijfelt aan de waarde van Beth Haim. Toch is het al lange tijd moeilijk voor deze joodse begraafplaats om het hoofd financieel boven water te houden. De oplossing? Meer bezoek, meer rondleidingen, en zo meer inkomsten.

Met fiets en smartphone langs Overijsselse begraafplaatsen

© Gerda Nater

Jonge steenhouwers, smeden, restauratiemetselaars en -timmerlieden hebben een forse facelift gegeven aan historische begraafplaatsen in Overijssel. Stichting RIBO, Vereniging de Terebinth en Landschap Overijssel wilden met dit initiatief de begraafplaatsen toeristisch en educatief aantrekkelijk maken. En het aantal bezoekers groeit. Zullen er straks ook meer mensen begraven worden?

Voorbeeld of schrikbeeld?

© Anja Krabben

Toerisme op begraafplaatsen. Enkele voorbeelden uit het buitenland. Ter navolging of juist niet?

Ongewenst bezoek

© Harry Perrée

In de Achterhoek was het in de herfst raak: in een paar weken tijd werden bij 120 graven op vier begraafplaatsen ornamenten gestolen. Of dat past in een trend, kan de politie niet aangeven. Hoe kan een begraafplaats zich wapenen tegen diefstal? De poort op slot doen, camera’s of misschien DNA-spray?

Begraven op zondag; liever niet

© Anna Kroon

Begin oktober plaatste de Stentor een ingezonden brief van Begraafplaats Bergklooster en crematorium Kranenburg. Zij maakten bezwaar tegen het plan van de gemeente Zwolle om met ingang van 1 januari 2014 begraven op zon- en feestdagen mogelijk te maken op de gemeentelijke begraafplaatsen.

In Breskens wordt 70 procent nog begraven

© Pauline Prior

Aan de Zeeuwse kust in Zeeuws-Vlaanderen, tegenover Vlissingen, ligt Breskens. Het dorp heeft een kleine vijfduizend inwoners en hoort bij de gemeente Sluis. Een (foto)portret van de oude en de nieuwe begraafplaats.

Die gouden ring…

© Pauline Prior

Wat te doen met de edelmetalen en andere zaken die je vindt bij de ruiming van graven? De Nieuwe Ooster maakte een richtlijn. De LOB heeft deze nog niet, de Handleiding Opgraven en Ruimen meldt er niets over – maar er wordt aan gewerkt.

“Begraven kan ik visualiseren”

© Pauline Prior

Beeldend kunstenaar Gio Flantua is nog springlevend. Maar hij heeft nu al een graf. Ook heeft hij zijn eigen grafkist en grafbeeld gemaakt; het laatste is onlangs op zijn graf geplaatst. De kist staat bij hem in het atelier en is bijzonder te noemen.

Verder...

  Achter de advertentie: CeKaBe Keramiek. Voor wat hoort wat: Middeleeuwse grafstenen redden. Ontmoetingen op begraafplaatsen. De column van Leon Bok. Columnist af. De laatste column van Wim van Midwoud. Het begraafplaatsgevoel van… Mariëlle van Heteren.  Beroemd & Begraven: Freddy Heineken op Algemene Begraafplaats van Noordwijk aan Zee. De Dames inspecteren de natuurbegraafplaats Bergerbos te St. Odiliënberg. De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. Veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.     De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het eerste nummer van 2014 komt uit in februari 2014, week 6.