De Begraafplaats

december 2017

Voorwoord: Meer kunst

Het thema van de Week van de Begraafplaats in 2018 is ‘kunst’. Onder de kop: Van kunst tot kist. Kunst kent vele uitingen, muziek, dans, theater, literatuur, poëzie, film, architectuur, beeldende kunst, en die mogen allemaal aan bod komen tijdens de Week.

Bekijk het volledige artikel

Themanummer: (Graf)Kunst

Kunst binnenhalen

© Gerda Nater

Hoe krijg je het financieel voor elkaar om een kunstwerk speciaal voor je begraafplaats te laten maken? Crooswijk in Rotterdam en Daelwijck in Utrecht lukten dat met steun van het Mondriaan Fonds. Door Gerda Nater

Grafkunstenaars

Interviews met twee van hen: Christine Kortland uit Rotterdam: “Met graniet werk ik niet. Daar kan ik niet in hakken. Maar ik vind het ook mooi als je de tijd ziet verstrijken, ook aan het monument. Graniet ziet er over 30 jaar nog steeds uit alsof het net geplaatst is.” Maarten Fleuren uit Tilburg: “In de kunstwereld gaat het meer over nut dan over zin en het nut is alleen maar gericht op geld verdienen. Werken in de grafkunst is daarentegen ongelooflijk zinvol.”

Grafkunsten.nl

Je ziet ze steeds meer op de begraafplaats, fotomonumenten: super glanzende, super realistische en super fel gekleurde monumenten. DeJa stone produceert ze en verkoopt ze via de site grafkunsten.nl. Ziet eigenaresse Denise Thiry ze als kunstwerken? “Het is wel kunstig. En er zit wel degelijk kunst in de monumenten, kunst die mensen zelf gemaakt hebben of foto's van schilderijen. Voor mensen die met kleur willen werken is het een goede benaming.”

Column: Ook meer kitsch graag!

© Anja Krabben

In dit themanummer wordt gepleit voor meer kunst op de begraafplaats. Ik wil daarnaast ook graag pleiten voor meer kitsch op de begraafplaats. Zonder kitsch geen kunst. Kitsch heeft zijn eigen aantrekkingskracht. Kitsch werkt op het gevoel – of op het sentiment, zo u wil – en op een begraafplaats is het sentiment nooit ver weg.

Bekijk het volledige artikel

Een gercyclede grafsteen, maar dan als nieuw

© Harry Perrée

Veel grafstenen komen uit India, China of een ander (ver) buitenland. Waarom eigenlijk? Wie duurzaam denkt, denkt recycling. Afgedankte grafstenen, nu nog vermalen tot puin voor de bouwsector, kunnen vaak prima een tweede leven krijgen. Een Nijmeegse steenhouwer heeft daarvoor een nieuwe aanpak bedacht.

“Gaat heen en promoot u”

© Anja Krabben

De LOB-studiedag PR & Communicatie was een succes. Boeiende sprekers, enthousiaste en betrokken deelnemers en een gastvrije ontvangst op begraafplaats Tolsteeg in Utrecht. Een tweede thema dook al snel op: professionaliteit. Want pr doe je er niet zo maar even bij. Door Anja Krabben

Sober en eenvormig

© Pauline Prior

In Oss ligt de gemeentelijke begraafplaats Hoogen Heuvel. De begraafplaats telt oorspronkelijk 17 velden, op elk veld is één bepaalde grafsteen verplicht. De begraafplaats en de aula zijn ontworpen door Jan de Jong, een ‘vergeten’ architect die steeds meer waardering krijgt.

Eenvoudig en goedkoop

© Pauline Prior

Voor de laatste keer: leren van de uitvaartondernemer. Dit keer van Jan-Jaap Palma van Uitvaart24, een internetbedrijf dat is gespecialiseerd in goedkope uitvaarten.

Verder...

- Het begraafplaatsgevoel van... Kefah Allush, programmamaker en presentator van De Kist. Door Anna Kroon. - De kunstautomaat. Column van Pauline Prior. - De Dames bezoeken de algemene begraafplaats te Krewerd. - Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. - Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het eerste nummer van 2018 komt uit in week 6.