De Begraafplaats

februari 2021

De toekomst

© Harry Perrée

Hoe wordt het rapport De Begraafplaat van de toekomst ontvangen door de LOB-leden? De Begraafplaats gaat dit jaar op bezoek bij diverse begraafplaatsen en vraagt het hen. Deze eerste keer Leijsenakkers in Oosterhout.

Natuurbegraven

© Marjon Weijzen

Het natuurbegraven in de drie noordelijke provincies blijkt heel gevarieerd te zijn. Voor elk wat wils: op een oud of een nieuw landgoed, bij water, in een bos, in een bloemrijk grasland, op voormalige landbouwgrond, in een grafheuvel.

Liefde

© Rob Bruntink

Een nieuwe rubriek: Liefde. Dat is ook het thema van het Weekend van de Begraafplaats dit jaar. In Amersfoort gaven Thea en Arie van Veenschoten elkaar het jawoord op begraafplaats Rusthof. “Ik snap niet dat niet veel meer mensen dat willen.”

Bekijk het volledige artikel

@tombnails

© Babs Bakels

Op Instagram is een grote gemeenschap van taphophiles actief, mensen (waaronder veel jongeren) die gefascineerd zijn door begraafplaatsen, deze veelvuldig bezoeken en fotograferen en de vaak prachtigste foto’s online zetten. We laten dit jaar zes van hen aan het woord. Het gesprek met @tombnails vond via WhatsApp plaats en is opgeschreven door Babs Bakels.

Deathfluencer zet begraafplaatsrecensies online

Claudia Crobatia (36) is deathfluencer. Zij richtte in 2016 het Engelstalige platform A Course in Dying (acourseindying.com) op om de dood meer bespreekbaar te maken. Ze heeft 12.000 volgers op instagram (@claudiacrobatia) en de website wordt door twee- à drieduizend bezoekers per week bezocht. Vanaf het begin maken cemetery reviews (begraafplaatsrecensies) onderdeel uit van haar platform. Daarover stelden we haar enkele vragen.

Onbetaalbaar

© Wim Cappers

Het valt niet te ontkennen: voor een graf op een klassieke begraafplaats betaal je meer dan voor een crematie. Volgens sommigen is begraven zelfs ónbetaalbaar. Kijk maar naar de tariefoverzichten van de LOB en Monuta. Echter, door de feiten te controleren en de vragen anders te stellen, komen de kosten van het klassieke begraven in een heel ander daglicht te staan. En blijkt begraven inderdaad onbetaalbaar, maar dan in de positieve betekenis van het woord.

Onkruidbestrijding in Boskoop

© Jan den Hengst

De Oude Begraafplaats Reijerskoop in Boskoop is een gemeentelijke begraafplaatsen die wordt beheerd door Alphen aan den Rijn. Het onderhoud wordt verricht door vrijwilligers die in 2013 de Stichting Oude Begraafplaats Reijerskoop hebben opgericht. Jan den Hengst is erevoorzitter van de stichting en vertelt hier hoe sinds 2014 het onkruid op ecologische wijze plaatsvindt.

Het ‘rugzakje’ van Ripagreen: mobiel en ergonomisch

© Anja Krabben

Een onkruidbrander die je op je rug draagt. Daardoor juist handig voor op de begraafplaats, waar ruimtes vaak beperkt zijn. Ook geschikt voor kleine begraafplaatsen, want hij is betaalbaar.

“Dit is de kroon op alles”

© Anna Kroon

Na een lange en succesvolle carrière in de internationale consultancy, koos Anita van Loon (61) in 2019 voor de mooiste baan van haar leven. Als directeur van Uitvaartstichting Hilversum (USH) is zij verantwoordelijk voor de drie gemeentelijke begraafplaatsen: de Noorderbegraafplaats, begraafplaats Zuiderhof en begraafplaats Bosdrift, én het Crematorium Hilversum. We spreken elkaar vlak voor kerst 2020, op een moment dat corona zorgt voor een piek in het aantal uitvaarten en daarmee voor een hoge werkdruk voor het hele team. Ondanks de volle agenda maakt zij graag tijd voor een gesprek over de baan die haar past als een jas.

Gevoel voor begraafplaatsen

© Koos Dubbelman

Onlangs verschenen drie boeken over drie verschillende begraafplaatsen, in Amsterdam, Dieren en Purmerend. Het nodigde uit tot vergelijken. Welk boek spreekt ‘de gemiddelde lezer’ het meeste aan?

Verder ...

Voorwoord, columns, Historie Toen en nu in Gemert ...

Bekijk het volledige artikel