De Begraafplaats

februari 2024

Gifvrij natuurlijk

© Anja Krabben

Wie niet-ecologische planten uit het tuincentrum op de begraafplaats zet en denkt goed bezig te zijn voor de insecten en de biodiversiteit, komt bedrogen uit. Marlonneke Willemsen maakt dat met haar fotografieproject Invisible threat overtuigend zichtbaar.

Bekijk het volledige artikel

Gifvrij

© Koos Dubbelman

Planten en bollen die met pesticiden zijn geteeld bevorderen niet de biodiversiteit. Toch is het percentage van biologisch geteelde planten slechts vijf procent van het totale aanbod. Marion en Casper Verhoeven uit Biezenmortel telen al meer dan twintig jaar uitsluitend biologisch.

Van het speelgoed en de dood

© Tekst en foto’s Arnold Weel

Arnold Weel fotografeert de grafversierselen die mensen op graven zetten: dierenbeeldjes, boeddha’s, engelen, harten, voetballen, kabouters. Bij de knuffels op kindergraven heeft Weel dubbele gevoelens.

Niet meer in elke kern begraven

© Harry Perrée

Het jarenlang fuseren van gemeenten heeft ertoe geleid dat sommige gemeenten veel begraafplaatsen in eigendom kregen. Is dat aanleiding geweest voor nieuw beleid, ander beheer? De Begraafplaats onderzoekt het in een reeks artikelen. Op bezoek in Súdwest-Fryslân (13 begraafplaatsen).

‘Kekerdom heeft de schoonste doden’

© Anja Krabben

Bomen die omvallen in een storm kunnen veel schade aanrichten op een begraafplaats. Maar hoe erg is het als het wassende water tijdelijk de begraafplaats overspoelt? In Kekerdom, een dorp aan de Waal, hebben ze daar ervaring mee.

Hoe diep?

© Igle Weidenaar

Hoe diep moet een graf eigenlijk zijn? Vanzelfsprekend is het aantal begraaflagen voor een groot deel bepalend voor het antwoord op de vraag. Wat vaak onderbelicht blijft, is de kisthoogte. Bij een graf met drie begraaflagen kan dit zomaar 15 centimeter of meer schelen hoe diep een graf gegraven moet worden.

Noord-Holland in cijfers

© Leon Bok en René ten Dam

Noord-Holland: veel kerkhoven zijn gemeentelijk, er zijn in verhouding redelijk veel katholieke begraafplaatsen en er is veel ruimte voor joodse graven, wat samenhangt met de betekenis van Amsterdam voor de joodse gemeenschap in Nederland.

Joods erfgoed telt

© Leon Bok en René ten Dam

De tijd is voorbij dat het economisch belang boven het religieuze belang ging en joodse begraafplaatsen het veld moesten ruimen voor stadsuitbreidingen. Er is geld beschikbaar gesteld door de overheid om joodse begraafplaatsen in heel Nederland te herstellen en restaureren.

Veel begraafplaatsen

© Harry Perrée

Op bezoek in Goeree-Overflakkee (21 begraafplaatsen). Gemeentefusies hebben ertoe geleid dat gemeenten met veel kernen eigenaar werden van (soms heel) veel begraafplaatsen. Aanleiding voor nieuw beleid, ander beheer? De Begraafplaats onderzoekt het in een reeks artikelen.

Verder ...

Fotocollage grafkruizen, Over de grens in Wales, Column 'Wie niet zoekt' en meer ...

Bekijk het volledige artikel