De Begraafplaats

Juni 2016

THEMA NUMMER: HET SLIJK DER AARDE

Vind de potjes

© Marie-Louise Meuris

Geld! Valt dat ergens te halen? Er zijn meer potjes dan je misschien zou denken. Marie-Louise Meuris, tot vorig jaar directeur van De Nieuwe Ooster, werd door schade en schande wijzer. Zij deelt tips en trucs, die 'van onschatbare waarde' bleken in haar eigen praktijk.

Eenduidigheid troef

© Rob Bruntink

Over de tarieven die begraafplaatsen in Nederland hanteren is relatief veel bekend, maar wat zijn eigenlijk de tarieven voor crematies en hoe worden die bepaald? Zit daar net zoveel verschil in als bij begraafplaatsen? De Begraafplaats zocht het uit.

Gok of goudmijn?

© Anja Krabben

Lekker makkelijk geld verdienen, zo'n natuurbegraafplaats, zo wordt nogal eens gedacht. Je bent eigenaar van een flink stuk grond, je laat er een paar duizend mensen een graf uitzoeken, het onderhoud is minimaal: cashen maar. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. En helemaal nu de concurrentie groot dreigt te worden – er zijn plannen voor tientallen natuurbegraafplaatsen – én het koffiedikkijken is hoe groot de toekomstige klandizie werkelijk zal zijn, is elke nieuwe natuurbegraafplaats eerder een gok dan een zekere goudmijn. Maar moeten we de markt maar gewoon haar gang laten gaan?

Bekijk het volledige artikel

Geld ophalen bij 'de massa'

© Anja Krabben

Is het niet gelukt met subsidiënten of sponsors? Is de bank geen optie? Dan kunt u het wellicht proberen via crowdfunding, wat zeer populair is tegenwoordig.

Het nut van een ANBI-status

© Pauline Prior

Wat is het nut of voordeel van een ANBI-status? ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. We vragen het aan de Rooms Katholieke Begraafplaats Groningen. Als je als begraafplaats de ANBI-status wilt hebben, moet je in ieder geval bereid zijn volledige openheid te geven over de financiële situatie.

Geachte wanbetaler, wilt u a.u.b. betalen?

© Wim van Midwoud

Ook begraafplaatsen hebben te maken met mensen die al dan niet bewust een rekening níét betalen. Wat kan je hiermee als begraafplaatsbeheerder? Je kunt moeilijk een graf opheffen! Nog steeds is het zo dat op de meeste begraafplaatsen alle kosten, van een begrafenis en het op naam nemen van een graf, vooruit moeten worden betaald: boter bij de vis. Dat kan natuurlijk klantvriendelijker. De woningverhuurder verlangt ook niet van u dat de huur 20 jaar vooruit wordt betaald. Veel beheerders willen het risico niet lopen dat rechthebbenden niet betalen, omdat er geen middelen zijn waarmee wanbetalers kunnen worden gemotiveerd om tot betalen over te gaan. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Hoe doen ze het op Natuurbegraafplaats Heidepol?

© Gerda Nater

Begraven in tijden van toenemend cremeren. Hoe doet u dat? Enkele (wisselende) vragen aan de persoon die het voor het zeggen heeft op de begraafplaats(en). Ditmaal aan Roy van Boekel, hij is directeur realisatie en natuurbeheer van natuurbegraafplaats Heidepol bij Arnhem en woordvoerder van Natuurbegraven Nederland (NBN).

De goedkoopste! Of toch niet?

© Pauline Prior

Volgens het Monuta grafkostenonderzoek 2016 is De Stille Hof in het Groningse Hoogezand-Sappemeer de goedkoopste gemeentelijke begraafplaats van ons land. Is dat echt zo?

Langzaam uitsterven

© Anja Krabben

Om de beurt komt een oud of een nieuw lid van de LOB aan het woord en vertelt over de waarde van het lidmaatschap en wat er van de LOB wordt verwacht. Dit keer Piet Veenstra, voorzitter van Begraafplaatsvereniging Lemelerveld, lid sinds 2015.

Leren van de uitvaartondernemer

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. Dit keer Brenda Siebrand. Zij werkt bij Meander Uitvaartbegeleiding in Zwolle en heeft haar eigen bedrijf, Siebrand-uitvaartbegeleiding, in Kampen.

Verder...

Het begraafplaatsgevoel van... thanatopracteur Pauline Wouters, Tekst en foto Anna Kroon. Voor eeuwig anoniem. Column van Anja Krabben. Een Heer zoekt een laatste rustplaats in Almere Stad. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vierde nummer van 2016 komt uit in week 31.