De Begraafplaats

juni 2023

Veraarden

© Anja Krabben

Het composteren van menselijke lichamen als mogelijke vorm van lijkbezorging leek tot voor kort ver weg. Maar opeens gaan de ontwikkelingen snel. In Duitsland zijn al enkele lichamen reerdigt (veraard) en in Nederland is onlangs de stichting Veraarden opgericht.

Bekijk het volledige artikel

Zeeland in cijfers

© Leon Bok en René ten Dam

Een provincie met veel gemeentelijke begraafplaatsen en veel verdwenen begraafplaatsen. Redenen: de Spanjaarden en overstromingen.

Ook bij rampen: voor iedereen is er plek

© Leon Bok en René ten Dam

De omgang met de slachtoffers en hun laatste rustplaats is sterk veranderd in de loop der tijd. Tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw werden slachtoffers van rampen bij elkaar begraven, op één begraafplaats. Daarna veranderde dat. Geen groot verzamelgraf meer zoals nog wel bij de Teneriferamp, waarin elk individu opging in de massa, maar een persoonlijk grafmonument in de eigen omgeving.

Lasten of kansen?

© Gerda Nater

Het aantal uitvaartondernemingen is de laatste jaren sterk toegenomen, vooral met zzp’ers en andere kleine bedrijven. Wat betekent dit voor de begraafplaats? Waar de een het werk alleen maar ziet toenemen, ziet de ander kansen.

De wet schrijft voor

© Igle Weidenaar

Op veel gemeentelijke begraafplaatsen is de voorloper wegbezuinigd. Ook op bijzondere begraafplaatsen ontbreekt te vaak iemand die de uitvaartstoet ontvangt. Maar mag dit eigenlijk wel?

Omzet verhogen

© Anja Krabben

Op veel plekken loopt het aantal begravingen terug. Ook in Utrecht, maar toch tonen de inkomsten uit begraven aldaar een stijgende lijn. Hoe kan dat? Tanja Medema legt het uit.

Elektrische kruiwagen maakt zwaar werk licht

© Koos Dubbeldam

In Helvoirt staat de fabriek van Matador waar dagelijks honderden krui-, steek- en transportwagens de werkplaats verlaten. Zoals de Superhond en E-Barrow, de elektrische kruiwagen.

Verder ...

Fotocollage Grafengelen, Column Ode aan de grafmaker, Historie toen en nu in Groningen en meer ...

Bekijk het volledige artikel