De Begraafplaats

juni 2024

De groene dood is een graf

© Anja Krabben

Willen we de aarde leefbaar houden, dan zullen we steeds duurzamer moeten leven. En liefst ook zo duurzaam mogelijk doodgaan. Hoe doen we dat? Daarover spraken wetenschappers uit binnen- en buitenland en uitvaartprofessionals eind april in Hilversum. Ook de LOB was uitgenodigd om te spreken. “Wil je als begraafplaats duurzaam zijn, dan móet je iets doen met die granieten grafstenen.”

Bekijk het volledige artikel

Tweede kans voor Circle Stone

© Harry Perrée

Traditioneel begraven met een nieuwe grafsteen is de minst duurzame vorm van lijkbezorging, blijkt uit recent onderzoek. Door oude grafstenen te recyclen kan begraven in één klap hét duurzame alternatief zijn. Dat kan prima, blijkt in de praktijk, onder andere in Nijmegen. Maar toch komt de Circle Stone moeilijk van de grond. Hoe komt dat?

Doodgaan is al het beste voor het milieu

© Marjon Weijzen

Als afsluiting van het symposium De Groene Dood sprak Marjon Weijzen, journalist en milieu- en uitvaartdeskundige, een prikkelende column uit. Met als conclusie: “Kies voor een Slow funeral: elke verwerking, ook veraarden – althans in een cocon – kost energie. En waarom die haast? Waarom zou een lichaam dat er tachtig jaar over heeft gedaan om geboren te worden, te leven en te sterven, na een dag of een maand moeten zijn getransformeerd in een of ander poeder? Gun het tijd, laat er nog heel veel organismen van genieten, van bacteriën en schimmels tot pissebedden, paardenbloemen, rhodondendrons, reeën en konijnen ... breng je dode lijf terug in de kringloop van de natuur.”

Omarmen

© Leon Bok en René ten Dam

In de media gaat het vaak over begraafplaatsen die onder druk staan en over de hoge kosten voor het begraven. Het één hangt samen met het ander. De kosten moet worden gedragen door (steeds) minder mensen. Dat geldt in het bijzonder voor kerkelijke begraafplaatsen. Nu kerken steeds verder leeglopen, kunnen kerkelijke begraafplaatsen nog wel zonder vrijwilligers?

Gouden tijden

© Anja Krabben en Igle Weidenaar

Nederland vergrijst en heeft de laatste vier jaar te maken met oversterfte. ‘Gouden tijden voor uitvaartondernemers’ kopte een databedrijf onlangs in een persbericht. Worden het ook gouden tijden voor begraafplaatsen?

Limburg in cijfers

© Leon Bok en René ten Dam

Funerair Limburg: relatief weinig wateroppervlakte, deels daardoor een hoge dichtheid aan begraafplaatsen. En dan vooral katholieke begraafplaatsen.

Voor het eerst een beheerder

© Harry Perrée

Het jarenlang fuseren van gemeenten heeft ertoe geleid dat sommige gemeenten veel begraafplaatsen in eigendom kregen. Is dat aanleiding geweest voor nieuw beleid, ander beheer? De Begraafplaats onderzoekt het in een reeks artikelen. Op bezoek bij Het Hogeland (44 begraafplaatsen).

Gedoe met diesel

© Koos Dubbelman

De nieuwe Werkinstructie Blootstelling aan Dieselmotoremissies (DME) is strenger dan voorheen. Dieselmotoren moeten zoveel mogelijk vervangen worden vindt de Arbeidsinspectie. Wat betekent dit voor begraafplaatsen?

Verder ...

Over de grens in Schotland, Column graftuinieren, Historie Toen en nu op Vlieland, Nieuws en meer ...

Bekijk het volledige artikel