Rapport De begraafplaats van de toekomst

Hoe ziet de begraafplaats van de toekomst eruit? Bureau MORBidee schreef in opdracht van de LOB een rapport over de begraafplaats van de toekomst.

Rapport De begraafplaats van de toekomst

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) gaf Mariska Overman en Rob Bruntink van MORBidee, een in funeraire zaken gespecialiseerd bureau, de opdracht antwoord te vinden op de vraag: Hoe ziet de begraafplaats van de toekomst er uit? De onderzoekers deden uitgebreid literatuuronderzoek en interviewden tientallen mensen uit het begrafeniswezen en de uitvaartbranche.

“Een begraafplaats is niet van de begraafplaatsbeheerder, maar van de gebruiker: de consument, de nabestaande, de bezoeker. Die gebruiker verandert door de jaren heen. Een begraafplaats zal niet overleven als die niet meegaat in die verandering, of beter nog: erop vooruitloopt. Zo beschouwd is het rapport de onmisbare routekaart naar de begraafplaats van de toekomst.”
Rob Bruntink, MORBidee

 “Na het lezen van het rapport weet je dat het bij een begraafplaats niet alleen om begraven draait. Deze plekken hebben meer functies. Naast het prachtige groen, de bijzondere historie en het rouwen van de familie is het een plek van liefde, herdenken en samenzijn. Hoe je dat aanpakt lees je in het rapport.”
Anja Vink, waarnemend voorzitter van de LOB:

Inhoud

 1. Verantwoording
 2. Opdracht
 3. Resultaten Analyse
 4. De enquête
 5. Aanzet naar de definitie
 6. De begraafplaats van de toekomst
 7. Aanbevelingen
 8. Samenvatting ‘De begraafplaats van de toekomst’
 9. Nawoord

Prijs & bestellen

Prijs voor leden / niet-leden € 10,00 exclusief verzendkosten á € 4,25 (brievenbuspakketje)
Bestellen kan door een mail te sturen aan de LOB o.v.v.:

 • de titel(s) van de publicatie
 • het gewenste aantal publicaties
 • het aflever- én factuuradres