Afbreekbare urn plaatsen in algemeen graf
Rubriek: Begraven en regelgevingOnderwerp: e. AsbestemmingenVRAAG
Graag vragen wij uw aandacht voor de volgende casus:
Nabestaanden / gebruikers van een bestaand algemeen graf vragen toestemming voor het begraven/bijzetten van een biologisch afbreekbare urn in dat algemene graf. De reden hiervoor is dat voor de partner van de begraven persoon ook het levenseinde nadert. De nabestaanden willen de resten van de partners alsnog weer samenbrengen in één graf.
Op zich faciliteren wij bijzettingen van urnen op de algemene graven, waarbij wij er rekening mee houden dat wij mogelijk, na ruiming van dat algemeen graf, de urn nog een enige tijd moeten bewaren totdat de 10 jaarstermijn verstreken is. Dat gaat natuurlijk niet bij een biologisch afbreekbare urn, omdat die na een paar jaar verteerd zal zijn en de as zich heeft vermengd met het zand.
Wat zijn hiervoor de regels?
Wij denken eraan om dat alleen toe te staan als de resterende termijn voor het algemene graf nog minimaal 10 jaar is. Maar wellicht zijn er andere mogelijkheden binnen de wet.
ANTWOORD
Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden is van belang te weten wat uw reglement voor de begraafplaats precies aangeeft aangaande asbijzettingen en asverstrooiing.
Derhalve geef ik nu een reactie in z’n algemeenheid:
Een bijzetting van asbus in een afbreekbare asbus kunt u zien as een asverstrooiing. De asbus zal immers binnen een afzienbare periode vergaan en in de grond bevindt zich dan een ‘kluit’ as die niet meer traceerbaar is naar een specifieke overledene en dus ook niet meer op verzoek van een rechthebbende of belanghebbende aan hem ter beschikking gesteld kan worden. Hoelang het duurt voordat de asbus vergaan is, is onder andere afhankelijk van het materiaal waarvan de bus gemaakt is en van de omstandigheden waarin de bus geplaatst is. In een vochtige omgeving zullen vergankelijke asbussen sneller vergaan dan in erg droog zand.
Op grond van artikel 65 van de Wlb moet u een register bijhouden van de asbussen die op uw begraafplaats geplaatst zijn. Registatie van asverstrooiing is niet vereist, maar wel aan te raden. Ondanks dat ik eerder aangaf dat u de bijzetting van een afbreekbare urn als een asverstrooiing kunt zien (die dus wettelijk gezien niet geregistreerd hoeft te worden), adviseer ik u een dergelijke bijzetting wél in het register op te nemen. Echter met duidelijke aantekening dat de as in een vergankelijke asbus geplaatst is. Van belang is ook dat u op uw opdrachtformulier voor de plaatsing van de asbus, duidelijk vermeld dat de asbus op een later moment niet ter beschikking aan de opdrachtgever gesteld kan worden.
IW okt'24
20 november 2024