Publicatie termijn bij ruiming?
Rubriek: Begraven en regelgevingOnderwerp: j. Ruimen / schuddenVRAAG
In de LOB handleiding “Opgraven en Ruimen” staat in artikel 3.3.1.2 op pagina 43 een publicatieplicht genoemd met een vooraf termijn van minimaal 6 maanden en maximaal 12 maanden. Wij willen nabestaanden/belanghebbenden gaan aanschrijven en de ruiming plannen na 6 maanden van de kennisgeving. Naast de persoonlijke aanschrijvingen zullen wij ook een advertentie plaatsen en aankondiging doen op de begraafplaats.
In diverse artikelen lezen nu dat we voor de aankondiging een termijn van (minimaal) 1 jaar zouden moet aanhouden. Voor de zekerheid checken bij de LOB of de minimale termijn van 6 maanden juist is?
ANTWOORD
De wet op de lijkbezorging (Wlb) geeft in artikel 27a het volgende aan over het aanschrijven van belanghebbenden van algemene graven;
Ten minste zes maanden en ten hoogste twaalf maanden voor het verstrijken van de termijn van uitgifte van een algemeen graf doet de houder van de begraafplaats daarvan schriftelijk mededeling aan de belanghebbende bij dat graf wiens adres hem bekend is.
De doelstelling van dit artikel is dat de belanghebbende tijdig geïnformeerd wordt dat de uitgiftetermijn van het algemene graf op korte termijn verstrijkt. Het is aan de belanghebbende om overige nabestaanden hierover te informeren. In de praktijk gebeurt dat echter lang niet altijd. Om die reden is het raadzaam om als houder van de begraafplaats, naast de aanschrijving, ook te publiceren dat van een aantal graven de uitgiftetermijn verstrijkt. In de handleiding worden voorbeelden genoemd hoe en waar deze publicaties kunnen plaatsvinden.
In de aanschrijving en in de publicatie is het zeker raadzaam om te wijzen op de mogelijkheid voor een individuele opgraving en herbegraving in een particulier graf of een crematie van de stoffelijke resten. Wanneer een jaar voor het verstrijken van de termijn gehanteerd wordt om de publicatie te plaatsen, is de mogelijkheid dat anderen dan de in de administratie opgenomen belanghebbende, ook tijdig geïnformeerd worden dat de uitgiftetermijn verstrijkt. Een periode van een jaar, bewust een jaar omdat u ervan kunt uitgaan dat iemand die belangstelling voor een graf heeft, dat graf minimaal éénmaal per jaar bezoekt en dan kennis kan nemen van de publicatie. Denk bij bezoek op een verjaardag van de overledene, de overlijdensdatum, op Moederdag of tijdens de kerstdagen. Dat zijn dikwijls data dat graven bezocht worden.
De aanschrijving dat de uitgiftetermijn verloopt hoeft niet te betekenen dat de graven na afloop van de termijn direct fysiek geruimd worden. Wel is het raadzaam om de graven bovengronds te ruimen, dus de monumenten te verwijderen. Wanneer dit niet gebeurt, kan er bij nabestaanden verwachting gewekt worden dat de graven ‘toch niet geruimd worden’. Wanneer dat op een later moment toch het geval is, kan dat vervelende reacties geven.
Terugkomend op uw vraag of de minimale termijn van zes maanden juist is. Op grond van de Wlb is dat de minimale termijn. In de praktijk is het verstandig om, zeker voor de publicatie bij de graven enz., echt een periode van een jaar te hanteren om een zo groot mogelijk bereik van uw boodschap te genereren.
IW nov '24
20 november 2024