Studiedag over innovatie

Heeft de ecologische uitvaart de toekomst? Wat is de beste manier om mijn organisatie te presenteren? Hoe onderscheid ik mij van de concurrentie? Hoe maak ik optimaal gebruik van internet? Hoe draagt groenvoorziening bij aan de sfeer en de uitstraling van een begraafplaats? Hoe draagt een gedragscode bij aan het imago van de uitvaartbranche? Wat is het resultaat van vijftien jaar uitvaartvernieuwing? De belofte wordt gedaan dat de bezoeker na afloop van de studiedag "Innovatie in het uitvaartwezen", die op 23 juni gehouden wordt, onder auspiciën van de LOB, in De Reehorst te Ede, antwoord heeft gekregen op al deze vragen.

Studiedag over innovatie

© Anja Krabben

Heeft de ecologische uitvaart de toekomst? Wat is de beste manier om mijn organisatie te presenteren? Hoe onderscheid ik mij van de concurrentie? Hoe maak ik optimaal gebruik van internet? Hoe draagt groenvoorziening bij aan de sfeer en de uitstraling van een begraafplaats? Hoe draagt een gedragscode bij aan het imago van de uitvaartbranche? Wat is het resultaat van vijftien jaar uitvaartvernieuwing? De belofte wordt gedaan dat de bezoeker na afloop van de studiedag “Innovatie in het uitvaartwezen”, die op 23 juni gehouden wordt, onder auspiciën van de LOB, in De Reehorst te Ede, antwoord heeft gekregen op al deze vragen.

Dagvoorzitter is mr. W.G.H.M. van der Putten. Voor de pauze worden er lezingen gehouden door drs. P.N. van Wageningen, voorzitter holdingdirectie Yarden Uitvaartverzekering- & verzorging en ing. J.G. Schouten, communicatieadviseur bij JGS Communicatie.
In de middags zijn er twee workshops, één voor begraafplaatsen en één voor uitvaartverzorgers. Die voor begraafplaatsen heeft als thema “Hoe draagt groenvoorziening bij aan de sfeer en de uitstraling van een begraafplaats?” en wordt gegeven door Conradine de Reus, directeur van Todo groenadvies, organisatie en management.

Na een lezing over “Internet voor uitvaartverzorgers en begraafplaatsen in de praktijk” (“De statische folder op internet is voorbij”) door R.H. Meinema, directeur ICT van Rovecom b.v., zal er een paneldiscussie worden gevoerd over de vraag wat vijftien jaar uitvaartvernieuwing heeft gebracht. Met uitvaartverzorger Carolien Harrems, tevens voorzitter van het Netwerk Uitvaartvernieuwing, Judy Koopman van DOEAT Voorlichting en hulp rondom de uitvaart, LOB-consulent Pauline Harmsen en L. Noordzij, directeur van Draagt Elkanders Lasten Uitvaartzorg b.v. en bestuurslid van de NUVU.

Vriesdrogen
De lezing die Peter van Wageningen van Yarden ’s ochtends geeft zal gaan over de “Ecologische uitvaart”. Volgens het programma zijn de steekwoorden daarbij: “Nieuw alternatief voor begraven of cremeren”, “milieuvriendelijke uitvaart” en “terug naar (in) de natuur”. Het woord wordt in het programma op bijna opvallende wijze gemeden, maar volgens dagvoorzitter Van der Putten zal de lezing van Van Wageningens vooral over vriesdrogen (lyofilisatie) gaan. Yarden onderzoekt al enige tijd of lyofilisatie een nieuwe manier van lijkbezorging kan zijn. Dit doet de uitvaartverzekeraar in samenwerking met de Zweedse biologe Susanne Wiigh-Mäsak, die het proces heeft ontwikkeld en het vooral als een milieuvriendelijk alternatief van begraven en cremeren presenteert.

Lyofilisatie wordt nu nog nergens ter wereld toegepast. Yarden verwacht dit jaar te kunnen bepalen of het technisch en financieel haalbaar is en of de consument behoefte heeft aan deze nieuwe keuzemogelijkheid. Mocht dat zo zijn, dan zal vòòr de daadwerkelijke invoering eerst de Wet op de lijkbezorging moeten worden aangepast.

De vier stappen van lyofilisatie
Lyofilisatie 1     Het stoffelijk overschot wordt in 10 dagen gekoeld en bevroren tot min 18 graden Celsius.
Lyofilisatie 2     Het door en door bevroren lichaam wordt ondergedompeld in vloeibare stikstof (-196 graden), waardoor het heel broos wordt.
Lyofilisatie 3     Dit ijslichaam wordt blootgesteld aan kleine trillingen en valt uiteen in een organische substantie.
Lyofilisatie 4     Het kwik (van vullingen) en eventuele resten van chirurgische metalen worden magnetisch verwijderd.
Lyofilisatie 5     25 tot 30 kilo droog poeder blijft over en wordt in een milieuvriendelijke kist (van bijvoorbeeld aardappelzetmeel) gedaan.
Lyofilisatie 6     De kist kan worden begraven in een klein formaat graf. De overblijfselen zullen binnen 6 tot 12 maanden tot compost zijn vergaan. Op het graf kan een boom worden geplant die de compost als voeding gebruikt.

Met dank aan Promessa Organic AB, het bedrijf dat vriesdrogen mogelijk wil maken in Zweden.