De Begraafplaats

Juni 2004

Wisseling van de wacht

© Anja Krabben

Veel LOB-leden hebben al kennis met haar gemaakt, via de mail of telefoon of persoonlijk tijdens één van de twee laatste ledenvergaderingen: Pauline Harmsen, de nieuwe LOB-consulent. Ze neemt het werk over van Wim Zaalberg. Hoogste tijd om de oude en de nieuwe consulent samen uitgebreid aan het woord te laten.

Bekijk het volledige artikel

Veilig werken

© Pauline Prior

De Begraafplaats liep een dagje mee met werknemers van begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Zij volgden de vierdaagse cursus "Veilig werken met de motorkettingzaag vanuit de hoogwerker" van Van Bijsterveldt & Daamen. Er is een tendens om werkzaamheden zoals maaien of het snoeien van bomen weer door de eigen werknemers te laten doen. Uiteraard moeten dan wel de benodigde certificaten worden gehaald.

Prognoses

© Gerda Nater

De komende decennia zullen steeds meer mensen komen te overlijden. Maar aan de andere kant neemt het aantal crematies toe en verwachten sommigen ook concurrentie van het vriesdrogen. Hoe kunnen gemeenten en begraafplaatsbeheerders, rekening houdend met alle nieuwe ontwikkelingen, nu al berekenen hoeveel ruimte over tien of twintig jaar nodig is op een begraafplaats?

Software

© Harry Perrée

Acht automatiseringspakketten hield de gemeente Purmerend onder de loep om de begraafplaatsadministratie te vernieuwen. "Dat kunnen we zelf beter", oordeelde de gemeente en knutselde haar eigen pakket in elkaar. Zonder overbodige ballast en mét de broncode in eigen hand. Tevens een overzicht van voor de begraafplaats beschikbare softwarepakketten.

Hagen

© Ada Wille

Een haag is het smalste beplantingselement waarmee structuren en afscheidingen gemaakt kunnen worden of ruimten ingedeeld. Het is dan ook een van de meest gebruikte beplantingselementen op de Nederlandse begraafplaats. Een overzicht van structuur, sortiment en beheer van de haag.

Reigers, tien begraafplaatsen en heel veel water

© Pauline Prior

Jan Horden en Martin Visser zijn samen verantwoordelijk voor de tien begraafplaatsen in de gemeente Waterland. Horden is uitvoerder begraafplaatsen, hij delft de graven, luidt de klok en loopt voor. Visser is hoofd Bureau Burgerzaken en werkt op het gemeentehuis in Monnickendam. Hij doet de administratie.

Studiedag over innovatie

© Anja Krabben

Heeft de ecologische uitvaart de toekomst? Wat is de beste manier om mijn organisatie te presenteren? Hoe onderscheid ik mij van de concurrentie? Hoe maak ik optimaal gebruik van internet? Hoe draagt groenvoorziening bij aan de sfeer en de uitstraling van een begraafplaats? Hoe draagt een gedragscode bij aan het imago van de uitvaartbranche? Wat is het resultaat van vijftien jaar uitvaartvernieuwing? De belofte wordt gedaan dat de bezoeker na afloop van de studiedag "Innovatie in het uitvaartwezen", die op 23 juni gehouden wordt, onder auspiciën van de LOB, in De Reehorst te Ede, antwoord heeft gekregen op al deze vragen.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Op de fotopagina's: Pauline Prior fotografeerde in en rond het Theehuis op begraafplaats Selwerderhof in Groningen. Als bijzonder gebouw een aula in Valkenveen. Het favoriete plekje is van Bert Hilhorst,medewerker interne zaken van Begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. In beroemd begraven staat het graf van Wim Sonneveld in Amsterdam in de schijnwerpers, terwijl Marie-Louise Meuris in haar column Hemel & aarde over een unieke samenwerking vertelt. Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in zijn Vraagbaak o.a. vriesdrogen. En uiteraard aandacht voor nieuwe producten en diensten en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.