Uitvaart 2004

Eens in de vier jaar vindt hij plaats, de landelijke uitvaartbeurs, dit jaar eenvoudig 'Uitvaart 2004' genoemd. 'D vakbeurs in Nederland waar men een compleet beeld krijgt van de ontwikkelingen en trends op het gebied van uitvaartzorg', zoals de beurs zichzelf aanprijst. Op 16, 17 en 18 september is het zover.

Uitvaart 2004

© Anja Krabben

Eens in de vier jaar vindt hij plaats, de landelijke uitvaartbeurs, dit jaar eenvoudig ‘Uitvaart 2004’ genoemd. ‘D vakbeurs in Nederland waar men een compleet beeld krijgt van de ontwikkelingen en trends op het gebied van uitvaartzorg’, zoals de beurs zichzelf aanprijst. Op 16, 17 en 18 september is het zover.

Traditiegetrouw richtte de uitvaartbeurs zich vooral op de uitvaartondernemer. Maar dat is voorbij, aldus organisator VNU Exhibitions Europe. Dit jaar wordt het anders. De beurs werkt voor het eerst samen met het Platform Uitvaartwezen en één van de nieuwe doelstellingen is zich meer te richten op begraafplaatsen. Uitvaart 2004 moet meer dan ooit voor iedereen in de uitvaartbranche zijn. Dat uit zich door meer variatie in deelnemers. Er zijn leveranciers van urnenmuren en columbaria, graaf- en andere machines, grafliften, grafkelders en begraafplaatssoftware. En er staan landschapsarchitecten, bedrijven die zich richten op beheeradvies voor begraafplaatsen en groen- en boomadviseurs.

Tevens zal er door het Bomencentrum Nederland in de hal een echt park worden aangelegd. Het Park is een groene en kleurrijke oase van 200 m2, waar tijdens de beursdagen muziek-, zang- en dansoptredens worden verzorgd.

Uiteraard is ook de LOB aanwezig. Niet met een eigen stand, maar in de ruime stand van het Platform Uitvaartwezen. Daar is continu één LOB’er te vinden en liggen de folders, inschrijfformulieren voor nieuwe leden en zichtexemplaren van De Begraafplaats en het handboek Opgraven en Ruimen.

Noviteiten
Volgens de organisatoren zijn er de laatste tijds zoveel nieuwe producten op de markt gebracht, dat er een speciaal Noviteiten Paviljoen voor is opgericht, waar deze nieuwtjes extra onder de aandacht worden gebracht. Op het moment van het ter perse gaan van dit nummer waren de volgende voor begraafplaatsen interessante noviteiten bekend.

Het is afgelopen met bevroren kranen op de begraafplaatsen, aldus Memodes. Het bedrijf brengt, vanuit Denemarken afkomstig, het gepatenteerde systeem van de Frostline buitenkraan, die het hele jaar door vers water levert, ook in de vorstperiodes. De Frostline wordt aangesloten aan de waterleiding die onder de vorstgrens ligt. Na gebruik sluit de kraan automatisch af.
Ook nieuw in Nederland is de Stabilizer®, volgens Memodes een milieuvriendelijk en voordelig alternatief voor asfalt en beton. Het is een bindmiddel dat tot op heden in het buitenland werd ingezet bij de aanleg van parkeerplaatsen, promenades, voet- en fietspaden. Het resultaat zijn paden die waterdoorlaatbaar, elastisch en duurzaam elastisch. Het brengt geringe onderhoudskosten met zich mee en is recyclebaar.
Derde noviteit van Memodes is de ‘Begraafplaatsbank’, een door het bedrijf zelf ontwikkeld product. “Op begraafplaatsen vinden vaak bijzondere gesprekken plaats tussen wildvreemden, ontmoetingen waar soms zelfs nieuwe relaties uit voortkomen. Dat gegeven leidde tot de ontwikkeling van de ‘Begraafplaatsbank’,” zegt Hans van Doorn van Memodes. “Ik ben gaan kijken op tal van begraafplaatsen, heb gesprekken gevoerd met beheerders en bezoekers.” Het resultaat: twee schuin naar elkaar gerichte zittingen, die het gesprek makkelijker maken. In het midden is er ruimte om een tas of etenspakketje neer te zetten. Het onderstel van de stoel is van roestvrij staal, de zittingen kunnen zowel in roestvrij staal als in hout geleverd worden. Dit model is ‘Hillegom’ genoemd. Waarom? Van Doorn: “De eerste bank is inmiddels geplaatst, op de begraafplaats in Hillegom. Vandaar. Het is denkbaar dat we in de toekomst nog andere modellen ontwikkelen.”

Beheeradvies begraafplaatsen, een samenwerkingsverband van Todo, landschapsarchitect Ada Wille en het boomtechnisch adviesbureau Van Jaarsveld/Van Scherpenzeel, zal in het Noviteiten Paviljoen diverse ontwerpen van cortènstaal tentoon stellen. Cortènstaal is een staalsoort dat bij blootstelling aan lucht een intens bruine en levendige kleur krijgt. Het materiaal biedt nieuwe mogelijkheden voor gedenktekens en grafbeplanting. Ada Wille’s boek ‘De Laatste Tuin. Informatie en inspiratie bij ontwerp en beheer van begraafplaatsen’ zal tijdens de beurs in het Noviteiten Paviljoen worden gepresenteerd. Het handboek is bedoeld voor allen die beroepshalve met begraafplaatsen te maken hebben en behandelt onder meer het ontwerp, de inrichting, de aanleg en het beheer. Volgens de uitgever, het Voorlichtingscentrum Natuursteen, bleek een actueel handboek hierover niet te bestaan, terwijl de complexiteit van de materie daar wel om vroeg. Ook begraafplaatsbeheerders vallen onder de doelgroep. Of het voor hen ook een onmisbaar handboek zal zijn, zal in het volgende nummer van De Begraafplaats worden beoordeeld, met een uitgebreide bespreking van het boek. Het boek is niet in de boekhandel verkrijgbaar. Het kan besteld worden via de site www.stijlvolnatuursteen.nl of tel. (030) 214 24 85. De Laatste Tuin is rijk geïllustreerd (full color) en kost € 37,50 (inclusief verzendkosten en BTW).

Abecon Informatiesystemen B.V. komt met het Funerair InfoPunt, een informatiesysteem voor begraafplaatsen en crematoria. De Algemene Begraafplaats Zeist had de primeur: de plaatsing en ‘officiële opening’ van het eerste Funerair InfoPunt eind mei van dit jaar. Het Funerair InfoPunt is een zuil waar bezoekers informatie kunnen opvragen over de exacte ligging van een graf, evenals het type graf, geboortejaar en datum van overlijden. De route naar het graf kan gratis worden uitgeprint. De zuil staat bij de ingang van de begraafplaats.
Het is feitelijk ook aan de Zeister begraafplaats te danken dat het Funerair InfoPunt er (zo snel) is gekomen. Beheerder Albert van de Laan: “De begraafplaats is 18 hectare groot en aangelegd in Engelse landschapsstijl. Dat betekent onoverzichtelijk voor bezoekers. Als je geen oerwoud van bordjes wilt, dan moet je iets anders bedenken.” Een routezuil van RoutePlus, maar dan aangepast aan de begraafplaats, dat zag hij wel zitten. De routezuilen van RoutePlus staan meestal aan de invalswegen van steden en informeren weggebruikers over de beste (actuele) route naar de plaats van bestemming. “Ik heb RoutePlus gebeld en gevraagd of zij zoiets voor begraafplaatsen konden maken.” Aldus gebeurde. Leverancier van het Funerair InfoPunt is Abecon Informatiesystemen B.V. in Huizen die de zuilen in een joint venture met RoutePlus in de markt zet.
Het Funerair InfoPunt heeft nog kinderziektes. Van de Laan: “Wij moeten nu nog wekelijks via de mail de laatste gegevens naar Huizen toesturen. Ze zijn bezig dat automatisch te maken. Het moet zo worden dat als wij vrijdagmiddag de computer uitzetten de actuele gegevens automatisch naar Huizen worden verstuurd.” Maar de Zeister beheerder is nu al zeer enthousiast. “Hij wordt zeer intensief gebruikt. En je kunt er van alles mee doen. Wij hebben er ook wandelroutes op gezet, de beperkte beheersverordening, iets over de geschiedenis van de begraafplaats en een nieuwsbulletin dat regelmatig wordt vernieuwd.” Het onderhoud is eenvoudig, aldus Van de Laan: het werkt een beetje zoals een kopieerapparaat; af en toe inkt vervangen, wat vaker het papier bijvullen. Overigens waarschuwt het apparaat in die gevallen de beheerder bijtijds door een mailtje naar zijn computer te sturen.

Het bedrijf Fluid Design International BV laat een voorproefje zien van de Digitale Grafzerk, die nog in ontwikkeling is. Deze grafzerk kan tekst-, beeld- en filmboodschappen geven en werkt op zonne-energie. Een bezoeker kan de grafsteen activeren via gsm-telefoon of een persoonlijke geheugenkaart.

C. van der Pols & Zn BV komt met de Egholm 2100. Een basismachine waarmee 20 verschillende werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. De Egholm is onder andere inzetbaar voor het verzamelen van zwerfvuil, maaien, harken van grindpaden, vegen van paden, snijden van graskanten, transporteren van diverse materialen.

Koninklijk Natuursteenbedrijf De Steenklip toont een gedenkteken glas in lood in combinatie met natuursteen. Het brengt meer variatie op de begraafplaats, omdat de mogelijkheden in kleur en vormgeving hiermee sterk worden uitgebreid.

Wel of niet gaan?
Het zijn niet alleen eventuele nieuwe ontwikkelingen die beheerders half september aanzetten tot een gang naar de Jaarbeurs in Utrecht. Contacten leggen en aanhalen met collega’s, gezelligheid, een leuk dagje uit – ook dat zijn goede redenen.

Jan de Boer, beheerder van de Gemeentelijke Begraafplaats Sneek is enthousiast. Hij gaat zeker. “Ik heb er zelfs rekening mee gehouden met mijn vakantie. Het is toch de enige vakbeurs op ons gebied, en daar mogen we niet ontbreken. Al was het maar vanwege de frisdrank en de pinda’s,” voegt hij er lachend aan toe. “Maar serieus, het is waar dat er vier jaar geleden weinig te vinden was voor begraafplaatsen, maar ik heb mij laten vertellen dat dit nu anders zal zijn. We zullen zien. Maar zelfs als dat tegenvalt, er is altijd wel íets interessants te vinden voor begraafplaatsen, ook bij de toeleveranciers voor uitvaartondernemingen.”

L. van Eijk van Stichting begraafplaats Westerveld in Driehuis verwacht weinig vernieuwends aan te treffen op het gebied van begraafplaatsen, maar hij gaat wel. “Voornamelijk vanwege de sociale contacten. Bovendien, onze begraafplaats maakt deel uit van De Facultatieve, de Uitvaartbeurs is dan een geschikte plek om de overige mensen uit het bedrijf te ontmoeten en te spreken.”

Op de algemene begraafplaats van de gemeente Nijverdal wil het voltallige personeel half september naar Utrecht afreizen. Er werken drie mannen fulltime. “Als de planning het toelaat, gaan we ook met z’n drieën. We willen wel eens bekijken hoe dat allemaal in elkaar zit, die uitvaartwereld. Het is vooral uit nieuwsgierigheid. En natuurlijk hoop je op nieuwe interessante ontwikkelingen, maar we verwachten niets.”

Is de uitvaartbeurs ook interessant voor de kleinere begraafplaats? De heer Pater, vrijwillig beheerder van de protestantse begraafplaats Duinhof in Lisse heeft geen idee, maar is wel nieuwsgierig. “Ik ben nog nooit geweest, maar ga dit jaar wel. Ik zit nu in de vut, dus heb ik er ook de tijd voor. Het is puur nieuwsgierigheid, ik wil gewoon eens zien wat het is en ik hoop ideeën op te doen. Ik wil mijzelf gewoon zo breed mogelijk oriënteren, dus daar hoort de uitvaartbeurs bij.”

Herman Vossebeld van de R.K. begraafplaats Boekelo in Enschede Vossebeld vindt Utrecht te ver weg. Letterlijk en figuurlijk. “Ik zit dan wel in de vut, maar ik heb er niet de tijd voor. Ik kan me trouwens best voorstellen dat anderen gaan, omdat je altijd wel iets ziet wat de moeite waard is of omdat je iets opsteekt van een collega die je dan te spreken krijgt, maar dan ga ik liever naar een regionale bijeenkomst. En wat voor kisten er allemaal zijn en welke prachtige nieuwe graafmachine er nu weer is, dat is niet voor ons. Wij hebben hier maar drie à vier begrafenissen per jaar en doen het nog met het schopje. Nee, ik laat mij de kop niet gek maken. En als het om het leuke dagje uit gaat, dan zoek ik wel iets anders.”

Uitvaart 2004, donderdag 16 en vrijdag 17 september van 11.00 tot 22.00 uur, zaterdag 18 september van 10.00 tot 17.00 uur. Entreeprijs € 12,50. Zie ook: www.uitvaartexpo.nl.