Begraven en het coronavirus

Coronavirus Danger And Public Health Risk Disease And Flu Outbre

Begraven en het coronavirus

Nederland is in de ban van het coronavirus. Nabestaanden maken zich zorgen of en hoe een begrafenisplechtigheid nog door kan gaan. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen wil daarom zo goed en actueel mogelijk informatie geven.

Kan de uitvaartplechtigheid nog wel doorgaan?

Het RIVM heeft op 16 maart een uitspraak gedaan over het aantal aanwezigen bij een uitvaart. Voor de uitvaartplechtigheid en condoleancebezoek mag een gezelschap niet groter zijn dan 30 personen. Het is niet toegestaan om een nazit te regelen en koffie en of thee te schenken.

Wat wil de begraafplaatsbeheerder juist nu voor u doen?

De begraafplaatsbeheerder respecteert de gestelde regels van het RIVM. Echter juist in deze periode is het zo belangrijk nabestaanden een extra hand te bieden. De beheerder weet wat niet kan, maar zoekt graag de mogelijkheden van wat juist nu wel kan. Dit kan op allerlei manieren, ook binnen de regels van het RIVM. Een extra detail, een extra gebaar maakt een wereld van verschil voor nabestaanden. Dat kan nu, tijdens een plechtigheid, maar ook wellicht achteraf in een latere bijeenkomst. Als bezoekers terugkijken op een plechtigheid, dan zouden ze moeten denken: ja, dat was zwaar en heftig, maar wat heeft die begraafplaats dat goed opgepakt voor ons, we voelden ons gesteund.

Enkele voorbeelden:

  • Wellicht kan de plechtigheid vanuit een aula worden gestreamd naar hen die thuiszitten. Of misschien kan een medewerker van de begraafplaats de dienst en de gang naar het graf bijvoorbeeld via Skype doorsturen.
  • Ook zou de ruimte en de route naar het graf sfeervoller gemaakt kunnen worden met bijvoorbeeld kaarsjes of fakkels.
  • In overleg kan bijvoorbeeld op een later tijdstip (wanneer dit weer mogelijk is) een ceremoniële herdenking worden gehouden.

Kan een overledene de ziekte nog overdragen?

De meeste mensen die overlijden door een besmetting met het coronavirus, overlijden in een ziekenhuis. De overledene draagt het virus nog wel bij zich maar de besmetting is beperkt aangezien het wordt overgedragen via hoesten en niezen. Bij de verzorging van de patiënt hebben verplegers zich extra beschermd. Na het overlijden blijft dat zo.

Mensen die met de overledene in aanraking komen, zoals overledenenverzorgers, dragen beschermende kleding. Ook in contact met nabestaanden zullen zij voorzichtig zijn en kunnen bijvoorbeeld een mondkapje dragen. Zij zullen u een hand geven met een handschoen om zowel u als zichzelf te beschermen tegen mogelijke besmetting.

Kijk ook op de site van de uitvaartondernemers BGNU voor actuele informatie.

ATTENTIE:
Informatie over de bedrijfsvoering nu het coronavirus actief is voor begraafplaatsmedewerkers staat op het ledendeel van deze site.

Praten over ziekte en dood in tijden van corona

coverbeeld-totaal-426x600

Bureau MORBidee heeft het boekje ‘Praten over ziekte en dood in tijden van corona’ uitgegeven. Het boekje is gratis te downloaden. Ook is er een flyer gemaakt die burgers kunnen gebruiken om met elkaar over een aantal essentiële vragen te praten. Zoals: wil je opgenomen worden op een IC als je ernstig ziek blijkt? Of: wie mag er namens jou beslissen over medische zaken als jij dat zelf niet meer kunt doen?

Meer informatie