Bureau MORBidee heeft het boekje ‘Praten over ziekte en dood in tijden van corona’ uitgegeven. Het boekje is gratis te downloaden. Ook is er een flyer gemaakt die burgers kunnen gebruiken om met elkaar over een aantal essentiële vragen te praten. Zoals: wil je opgenomen worden op een IC als je ernstig ziek blijkt? Of: wie mag er namens jou beslissen over medische zaken als jij dat zelf niet meer kunt doen?

coverbeeld-totaal-426x600
Het boekje telt 16 pagina’s. Het bevat tal van tips om met elkaar in gesprek te komen. Zo is er een basisstappenplan en staan er mogelijke beginzinnen in, om het gesprek te starten. Ook staan er vele praktische tips in om met elkaar in gesprek te blijven. ‘Voorkom de vier O’s’ is bijvoorbeeld een tip, net als het luisteren in lagen.

Het boekje is te downloaden door op deze link te klikken.

Het boekje is in feite een voorpublicatie van een boek dat eind dit jaar zal verschijnen over ‘praten over de dood’. In deze coronatijden is de noodzaak om met elkaar over ziekte en dood te praten plots flink verhoogd. Tegelijkertijd is onmiddellijk te merken dat dit voor veel mensen niet zo eenvoudig is: ze kunnen er wel wat hulp bij gebruiken. Daarom publiceren we alvast een deel van het boek in een vrij verkrijgbare pdf. Om op die manier ons steentje bij te dragen aan het verzachten van het coronaleed.