De Begraafplaats

December 2016

THEMANUMMER: BOMEN

Een bomenklimmer

© Anja Krabben

Boomverzorger Johan Mullenders kent elke boom van het bomenpark van De Nieuwe Ooster. De bomen die er al vanaf het begin (1894) staan tot aan de bomen die hij zelf heeft mogen planten. Zijn grootste angst is, naast stormen en boomziektes, dat hij geen opvolger kan vinden.

Bekijk het volledige artikel

Inzetten op de parkfunctie en een arboretum worden

© Pauline Prior

De oudste boom op de Leidse begraafplaats Rhijnhof is 200 jaar. Hij stond er al toen Rhijnhof nog een buitenplaats was en geen begraafplaats. Het is een zomereik, vierenhalve meter hoog. Er staan op de begraafplaats nog zo'n honderd andere soorten bomen, waaronder 15 soorten eiken. Rhijnhof wil een arboretum worden, vertelt Wil van der Blom, voorman buitendienst. Want een arboretum trekt mensen. De stad Leiden, die ooit 'ver weg' lag, komt steeds dichterbij. In de alledaagse stedelijke hectiek hebben bewoners behoefte aan rust en natuur.

De op één na beste tijd om een boom te planten is nú

© Ada Wille

Uitzonderingen daargelaten, vormen de rooms-katholieke begraafplaatsen en kerkhoven een aparte categorie in het Nederlandse funeraire landschap: veel steen, weinig groen. Daarom hier een aansporing tot meer groen op deze begraafplaatsen, en tips voor hoe je dat aanbrengt.

Reus geveld

© Anja Krabben

Ook eindeloos grote en eindeloos geduldige bomen gaan dood. Op de algemene begraafplaats aan de Meipoortwal in Doesburg stond vanaf 1829 of kort daarna, het jaar waarin de begraafplaats is opengegaan, een rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'). 187 jaar lang stond hij daar, tot mei 2016 – toen werd hij door mensenhanden geveld. Of eigenlijk door tonder- en honingzwammen.

Herinneringsbossen

© Gerda Nater

Enschede was de eerste met een herinneringsbos op de Westerbegraafplaats. Valkenswaard volgde deze zomer. Is het een alternatief voor de steeds populair wordende natuurbegraafplaatsen? En mag elke boom geplant worden?

Leren van de uitvaartondernemer

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. Dit keer Ad de Jong van DenO Uitvaartverzorging te Dordrecht. Hij pleit voor meer samenwerken

Hoe doen ze het in Zwijndrecht?

© Pauline Prior

Begraven in een tijd van toenemend cremeren. Hoe doet u dat? Enkele (wisselende) vragen aan de persoon die het voor het zeggen heeft op de begraafplaats(en). Dit keer aan Cathy van Meer, beheerder van de drie gemeentelijke begraafplaatsen van Zwijndrecht.

Werk aan de winkel!

© Wim van Midwoud

De uitvaartleider is voor een belangrijk deel de vertegenwoordiger van de begraafplaats. Hij of zij komt na een sterfgeval bij de mensen thuis en denkt mee met de nabestaanden over de invulling van een rouwplechtigheid. Wordt er gekozen voor begraven? Op welke begraafplaats dan en wat zijn de mogelijkheden? Als het goed is weet de uitvaartleider precies wat een begraafplaats kan bieden en kan hij of zij daarmee inspelen op de wensen van de nabestaanden.

Geen eigen website is een gemiste kans

© Carolien Kerlen & Wim van Oort

Elke zichzelf respecterende organisatie heeft een website met daarin een overzicht van het aanbod. In deze tijd is het hebben van zo’n website niet meer weg te denken. Ook voor begraafplaatsen is het belangrijk om zichtbaar te zijn voor het publiek en met de tijd mee te gaan. Zij hebben immers veel te vertellen; denk aan de begraafmogelijkheden, welke faciliteiten er zijn en niet te vergeten de sfeer die elke begraafplaats uniek maakt. Een website over de begraafplaats is zo gek nog niet!

Ambitieus en kritisch

© Anja Krabben

Om de beurt komt een oud of een nieuw lid van de LOB aan het woord en vertelt over de waarde van het lidmaatschap en wat er van de LOB wordt verwacht. Dit keer Cor Grootendorst, bedrijfsleider van zes van de elf begraafplaatsen die de gemeente Rotterdam in beheer heeft

Verder...

Bekijk het volledige artikel