De Begraafplaats

oktober 2022 THEMANUMMER Opgraven en ruimen

Goed ruimen

© Anja Krabben

De praktijk van het ruimen vandaag de dag betekent steeds vaker elk stoffelijk overschot individueel ruimen. En de trommelzeef komt er nog weinig aan te pas. BVOB-voorzitter Steven van Turenhout vertelt.

Registratieplaatje op de kist: niet verplicht wel zinvol

© Igle Weidenaar

In crematoria is het heel gebruikelijk. Bij elke crematie wordt er gebruik gemaakt van een vuurvast steentje met een uniek nummer. Dat steentje is tijdens de crematie bij het lichaam en blijft bij de as. Het kan zinvol zijn om bij een begraving ook een registratienummer op een kist te plaatsen om stoffelijke resten bij een opgraving te kunnen identificeren.

Een ruiming of toch een opgraving

© Igle Weidenaar

Algemene graven worden vaak in grotere aantallen gelijktijdig geruimd. Het gebeurt regelmatig dat stoffelijke resten dan apart gehouden worden voor een herbegraving of crematie. Hebben we het dan nog over een ruiming of over een opgraving? En wat is het verschil tussen de twee?

12 jaar thanatopraxie

© Marjon Weijzen

Hoe is het gesteld met de praktijk van het lichte balsemen in Nederland, sinds 2010 wettelijk toegestaan. Hoe vaak gebeurt het? Zijn er al ruimingen van gebalsemde lichamen geweest, hoe was de lijkvertering?

Verzamelgraven

Steeds vaker is het verzamelgraf ook een herdenkingsplek, voor al die overledenen die hier ooit in een eigen of algemeen graf zijn begraven en nu in de knekelput liggen, met een gedenkteken er bovenop. Enkele voorbeelden.

Creatief met knekels

© Anja Krabben

Geen verzamelgraf met rottende stoffelijke resten, maar een knekelhuis met schone botten. Mooi, leerzaam, uitnodigend tot contemplatie, en ja, ook piëteitsvol. Wie plaatst de eerste?

Bekijk het volledige artikel

Niemand gaat alleen

© René ten Dam

In 2002 introduceerde de eerste stadsdichter van Groningen, Bart FM Droog, het concept van de ‘eenzame uitvaart’. Twintig jaar later zien we dat dit initiatief op verschillende plaatsen in verschillende vormen navolging heeft gekregen.

Vang het op!

© Ada Wille

Het regent, het regent, de pannetjes worden nat ... maar niet heus. Na de zoveelste hitte- en droogtegolf is het tijd voor deze overweging: kunnen we niet meer regenwater op kerkhof en begraafplaats opvangen als het dan eindelijk een keer regent?

Help de politie

© Anja Krabben

Niets zo erg om niet te weten wat er met een geliefde is gebeurd. Hij of zij is vermist en vermoedelijk overleden, maar zekerheid is er niet. Met de hulp van alle begraafplaatsen in Nederland kunnen veel nabestaanden eindelijk zekerheid en daarmee rust krijgen. Want elke onbekende dode is mogelijk elders een vermist persoon.

Verder ...

Fotocollage grafuilen, Interview De drijfveren van Ria Lodde van St. Vrienden van de begraafplaats Keern, Columns en meer

Bekijk het volledige artikel