De Begraafplaats

April 2011

Beheer oorlogsgraven

© Harry Perrée

Ook al beheert de Oorlogsgravenstichting in heel het land de oorlogsgraven, toch vragen deze graven ook van begraafplaatsbeheerders extra inspanning. Daar staat tegenover dat oorlogsgraven een begraafplaats extra geschiedenis en verhalen geven.

‘Foute graven’

© Leon Bok en René ten Dam

Wat te doen met graven van personen die om een of andere reden uit de gratie zijn geraakt? Kunt u deze het beste maar geruisloos laten verdwijnen, er een mooie struik voor zetten, of zijn er andere opties?

Bekijk het volledige artikel

Grebbeberg

© Pauline Prior

De plek waar in de meidagen van 1940 heftig is gevochten tegen de Duitsers, de Grebbeberg, is al eind mei 1940 aangewezen als begraafplaats voor de gesneuvelde militairen. In eerste instantie ook voor de gesneuvelden van Duitse zijde.

Cemeteries of The Great War

© Ada Wille

Hoe ouder een mens wordt, hoe moeilijker het is echt onder de indruk te zijn van iets. Een beeld, een ervaring, iets waar je dagen later nog mee in je hoofd rondloopt… Een dergelijke ervaring had Ada Wille bij een bezoek aan begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog rond Ieper.

Drie keer ‘bijzondere oorlogsgraven’:

- Fietskoerierster Annick van Hardeveld wordt jaarlijks herdacht op begraafplaasts Buitenveldert in Amsterdam en tijdens een straatrace van fietskoeriers.- De Poolse begraafplaats in Breda en het Maczek museum.- De Georgische Erebegraafplaats Loladse Op Texel.

Verder

Algen en mossenMos en algen, voor de een bron van vreugde en teken van een begraafplaats met een schone lucht, voor de ander een ongemak met de steeds terugkerende taak deze te bestrijden. Iets over de bijzonderheden van (vooral) mos. En tips voor de verwijdering ervan, voor wie er toch van af wil.Door Pauline PriorRubriek: Begraven. Just do it.Hoe kan het begraven gepromoot worden, nu er meer belangstelling is voor cremeren? Wij vragen het dit jaar aan zes personen die kennis van zaken hebben of vanuit een geheel andere, frisse invalshoek naar de materie kijken. Deze keer coach en cursusaanbieder Wim van Oort.Door Pauline PriorRubriek: De Dames… op hun dooie akkertje in VenhuizenHet hele jaar door werken De Dames erg hard. Maar een paar keer per jaar even niet. Dan gaan ze undercover en brengen ze een nieuwsgierig maar kritisch verrassingsbezoek aan een begraafplaats ergens in Nederland. Vandaag zijn ze in Noord-Holland, op de algemene én de RK begraafplaats van het Westfriese Venhuizen.Breslau – Wroclaw. De column van Roy de BeunjeHet begraafplaatsgevoel van… Joep van Zijl, de nieuwe hoofdredacteur van vakblad Uitvaart. Door Anna Kroon.Beroemd & Begraven: Theodorus Gerrit Jan van der Veen en Willem Johan Cornelis Arondeus op de Eerebegraafplaats Bloemendaal. Door Roy de Beunje.NN-ers en het Cold Case Team. De column van Wim van Midwoud.De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het derde nummer van 2011 komt uit in juni 2011, week 23.