De Begraafplaats

April 2013

Bijen

© Ada Wille

De bijensterfte neemt op dit moment mondiale vormen aan, wat levensbedreigend kan worden voor de mens. Dat de overheid het voorlopig nog laat afweten, betekent niet dat wij, particulieren en anderen, niets kunnen doen. Ook begraafplaatsen kunnen de bij helpen. En niet alleen door geen gif meer te gebruiken.

Bekijk het volledige artikel

Honden

© Pauline Prior

  De Begraafplaats belde met een aantal beheerders en vroeg hen: ‘Zijn honden bij u welkom?’  

Reeën

© Gerda Nater

  We willen dat alles steeds groener en milieuvriendelijker wordt, maar blijft dat zo als de echte natuur de begraafplaats op wandelt? Van reeën kun je genieten, maar ze veroorzaken ook wat overlast. Een reebok in Rheden was echter extreem vernielzuchtig en moest dat met de dood bekopen. Gelukkig blijkt dit een uitzondering te zijn.   

Wat moet dat met die boom?

© Kitty Goudzwaard

Hoe moeten begraafplaatsen – juridisch gezien – omgaan met bomen op de begraafplaats? Regels voor de doorsnee stadsboom gelden niet per definitie voor begraafplaatsen. Een boomjurist geeft een aantal voorbeelden.

In het noorden is nog ruimte voor natuur

© Pauline Prior

  Hillig Meer in Eext is de nieuwste natuurbegraafplaats in Nederland. En de grootste: 33 hectare. Hillig Meer is Drents voor Heilig Meer, een veenplas midden op de begraafplaats waar van oudsher rituelen op het gebied van dodenherdenking werden uitgevoerd. De begraafplaats oogt als een heus bos en hoort bij Landgoed Heidehof in Eext.  

Een kant-en-klaar groen tapijt

© Pauline Prior

Kant-en-klare bodembedekkers zijn snel aan te brengen en kennen weinig onderhoud. Ze zijn in aanschaf duurder dan ‘losse’ bodembedekkers, maar op de lange duur sparen ze geld uit. Producenten/leveranciers én gebruikers aan het woord over een product dat nog niet veel gebruikt wordt op begraafplaatsen.

Het zwarte gat verbloemen

© Pauline Prior

‘Groenmaker’ Loek Landstra gaat na 44 jaar met pensioen. Al die jaren heeft hij het grafgroen verzorgd op begraafplaatsen in Amsterdam en omstreken. Het werk van Landstra bestond uit het afdichten van het graf met groen, voordat de kist erin geplaatst wordt en naar beneden zakt. Dit om het ‘zwarte gat’ voor de nabestaanden te ‘verbloemen’.

Een bos, óp de begraafplaats

© Anja Krabben

  Groenmannen Jos Kooiman en Cor Mönch zijn verantwoordelijk voor het bosprieel op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam, een uniek asverstrooiingsgebied. Het is een langgerekte, smalle strook aan de rand van de begraafplaats, een ecologisch gebied met inheemse flora en fauna.  

Groene urnenparken, een nieuwe trend?

© Anja Krabben

  Nederland kent steeds meer natuurbegraafplaatsen. ‘Gewone’ begraafplaatsen kunnen daar niet mee concurreren. Wat ze wel kunnen, is toegeven aan de vraag naar (meer) groen en dit combineren met de vraag naar meer asbestemmingen. Wat krijg je dan? Groene urnengedenkplaatsen. Veel voorbeelden daarvan zijn er in Duitsland. Maar ook in Amsterdam en Enschede.  

Achter de advertentie

© Anja Krabben

Het zijn spannende tijden voor begraafplaatsen. De toename in cremeren biedt nieuwe kansen. Maar dan moet er wel iets gebeuren. “Ik schat dat 30% van de begraafplaatsen nog geen goede mogelijkheden tot asbijzettingen hebben. Te veel begraafplaatsen denken nog uitsluitend in graven”. Hans van Doorn van Memodes in de rubriek ‘Achter de advertentie’.

Bekijk het volledige artikel

Verder...

  De Dames… inspecteren de begraafplaats van de Protestantse Kerk aan de Beekbergerweg te Loenen. Elke begraafplaats zijn eigen crematorium, de column van Leon Bok.  Het begraafplaatsgevoel van… van ‘Dela-man’ Martin van Kersbergen. Door Anna Kroon. Beroemd & Begraven: J.P. Thijsse in BLoemendaal. Door Roy de Beunje. De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. Nieuwe producten en diensten en veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.   De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het derde nummer van 2013 komt uit in juni 2013, week 23.