De Begraafplaats

April 2016

Een goed grindpad kan

© Ada Wille

Een goed, stabiel grindpad is mogelijk. Met of zonder de tegenwoordig in alle soorten en maten aangeboden stabilisatieplaten. Enkele ervaringen van gebruikers van stabilisatieplaten en een recept voor een 'ouderwets', degelijk grindpad.

Meedoen aan de Week

© Anja Krabben

De eerste begraafplaats die zich dit jaar aanmeldde als deelnemer aan de Week van de Begraafplaats was de Protestante Begraafplaats Vredehof in Tilburg. Voorzitter Ton van der Leun is trots op zijn groene begraafplaats. “Stuur die twee Dames maar langs. Wij hebben vertrouwen in ons product.”

Bekijk het volledige artikel

17 jaar later

© Pauline Prior

In het eerste nummer van De Begraafplaats (lente 1999) stond een portret van de gemeentelijke begraafplaats Selwerderhof in Groningen. Zeventien jaar later kijken we of er veel veranderd is.

De soms wat moeizame relatie tussen de katholieke kerk en het funeraire erfgoed

© Rindert Brouwer

Rindert Brouwer is voor Vereniging De Terebinth Regionaal Adviseur in Zuidoost-Noord-Brabant. In de loop der jaren heeft hij veel te maken gehad met katholieke begraafplaatsen. Bladerend door de lijst van adviezen die hij heeft gegeven en de acties die daarop zijn gevolgd, ziet hij een duidelijke driedeling in de negatieve of positieve benadering van de funeraire cultuur. Van elke categorie geeft hij enkele voorbeelden uit zijn ‘dagboek van een Terebinthadviseur’.

Plant een appelboom

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. Dit keer twee Amsterdamse uitvaartondernemers aan het woord. Met originele ideeën en een oproep aan begraafplaatsen om eens werkelijk te luisteren naar hun ideeën om een afscheid (nog) beter te laten verlopen.

Hoe doen ze het in Barneveld?

© Gerda Nater

Begraven in tijden van toenemend cremeren. Hoe doet u dat? Enkele (wisselende) vragen aan de persoon die het voor het zeggen heeft op de begraafplaats(en). Ditmaal aan Cees van Delen, hij is als beleidsmedewerker begraafplaatsen in de gemeente Barneveld verantwoordelijk voor vijf begraafplaatsen: De Plantage in Barneveld, Diepenbosch in Voorthuizen, Westerveld in Terschuur, Veluwegaard in Kootwijkerbroek en Begraafplaats Kootwijk.

De onmisbare LOB

© Anja Krabben

Om de beurt komt een oud of een nieuw lid van de LOB aan het woord en vertelt over de waarde van het lidmaatschap en wat er van de LOB wordt verwacht. Dit keer Roger Hameleers van de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente Heerlen, lid sinds 1999.

Van De Terebinth naar de LOB

© Anja Krabben

Jo Beltman ging, Bartho Hendriksen kwam. Hendriksen is de nieuwe LOB-consulent. Beltman was een gemeenteman, Hendriksen is reisjournalist en heeft zijn begraafplaatskennis vooral opgedaan als voorzitter van Vereniging De Terebinth. Wat heeft hij de LOB-leden te bieden?

Verder...

  Het begraafplaatsgevoel van… Adelheid Roosen, theatermaakster. Door Anna Kroon. Rare dingen, tradities. Column van Anja Krabben. De Dames brengen een kritisch verrassingsbezoek aan de gemeentelijke begraafplaats aan de Samuel van Haringhouckstraat te Bolsward. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten.
Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.     De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het derde nummer van 2016 komt uit in week 22.