De Begraafplaats

April 2017

(Spaanplaatvrije) kisten

© Anja Krabben

In een reeks artikelen wordt de duurzaamheid van begraafplaatsen onder de loep genomen. Hoe staat het daarmee en hoe kan het beter? Ditmaal de kisten, inclusief kistbekleding, kleding en lijkhoezen. Op naar een spaanplaatvrije toekomst.

Duurzame energie via de (eigen) zonnepanelen

© Anna Kroon

Er zijn meerdere begraafplaatsen die zonnepanelen hebben laten plaatsen op gebouwen op hun terrein. R.-K. Begraafplaats Buitenveldert – een groene oase tussen al het beton van de Zuidas in Amsterdam – is er een van. Hoe is het hier geregeld en hoe doen andere begraafplaatsen het? Levert het de begraafplaats iets op? Zijn er ook nadelen? De Begraafplaats sprak met meerdere betrokkenen

Begraven in een kasteelruïne

© Pauline Prior

Op begraafplaats Hilligersberg in Rotterdam zijn eeuwenoude grafkelders die in een 13-eeuwse kasteelruïne liggen gerestaureerd en opnieuw uitgegeven. Hoe bijzonder kan een begraafplaats zijn.

Bekijk het volledige artikel

Van hardboard naar harde schijf

© Gerda Nater

Hele dagen zijn Jaap Pleiter en Cees Aising bezig met het ordenen en digitaliseren van de administratie van Begraafplaats Oosterkadekerk in Stadskanaal, met inzet van drones en veel enthousiasme.

Overstap van textiel naar uitvaart

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. Linda Indewey Gerlings-van Wel van uitvaartonderneming Lindewey Groene Uitvaarten in Rotterdam, is net begonnen in de uitvaartbranche en heeft als niche duurzame uitvaarten. Een duurzame uitvaart hoeft volgens Indewey helemaal niet duurder uit te pakken.

Doe mee aan de Week!

Zorg dat de koffie klaar staat en mensen voelen zich direct welkom. Vertel ze vervolgens over de bijzonderheden van uw begraafplaats. Of toon een leeg, open graf. Iedereen is nieuwsgierig naar hoe diep een graf is.

Verder...

• Het begraafplaatsgevoel van... dichter Ingmar Heytze. Door Anna Kroon. • Vertel het verhaal van de nabestaanden. Column van Anja Krabben. • De Dames brengen een kritisch verrassingsbezoek aan de gemeentelijke begraafplaats in IJlst. • Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. • Nieuwe producten en diensten. • Veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.