De Begraafplaats

april 2023

Camera's zijn niet zaligmakend

© Anja Krabben

Diefstal en vandalisme op begraafplaatsen, het blijft een hardnekkig en vooral triest probleem. In februari hield de LOB hierover een webinar. Eén van de sprekers was Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Hij sprak over cameratoezicht. Wat zit hier allemaal aan vast? En is plaatsing van camera’s een goed (afschrik)middel om vandalisme en diefstal te voorkomen en op te lossen? Zijn advies: zet de camera’s zoveel mogelijk uit.

Uitbreiden door inbreiden

© Bartho Hendriksen

Waar veel gemeentes rode cijfers schrijven met hun begraafplaatsen, breidt de Algemene Begraafplaats in Sliedrecht uit. De gemeenteraad stelde vijf miljoen euro beschikbaar voor het project. Wat is het geheim van Sliedrecht? Een gesprek met drie betrokkenen.

Eeuwig graf

© Leon Bok en René ten Dam

De opkomst van zowel natuurbegraafplaatsen als islamitische begraafplaatsen roept de vraag op hoe je eeuwigdurende grafrust kunt garanderen en wie die garantie kan geven. En hoe lang is eeuwig? Ingewikkelde vragen die soms té simplistisch worden beantwoord.

Drenthe in cijfers

© Leon Bok en René ten Dam

Weinig begraafplaatsen, maar veel grafruimte per inwoner: dat is Drenthe (vergeleken met de rest van Nederland dan). Maar liefst 21% van die grafruimte bestaat uit een graf op een natuurbegraafplaats.

Natuurbegraven

© Marjon Weijzen

Natuurlijk begraven op of bij een reguliere begraafplaats, het gebeurt steeds vaker en blijkt zeer succesvol. Begraafplaatsen verhogen zo hun inkomsten én leveren een belangrijke bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit

Nederlands fabrikaat

© Koos Dubbeldam

Een nieuwe serie in De Begraafplaats, waarin Nederlandse bedrijven worden geportretteerd die producten fabriceren ook of speciaal voor begraafplaatsen. Deze eerste keer: Nimos, opgericht door ‘Willy Wortel’ Nico Drost en nu geleid door twee van zijn zoons.

Bekijk het volledige artikel

Het Verdrag van Faro: wat is het en wat doet het?

© Korrie Korevaart

Tot voor kort dacht iedereen bij ‘Faro’ alleen aan de vliegramp bij deze Portugese stad in december 1992. Maar er is intussen een ander ‘Faro’: het Verdrag van Faro uit 2005. Nog tamelijk onbekend, maar ook in Nederland krijgt het erfgoed ermee te maken. Wat is het en wat betekent het voor eigenaren van begraafplaatsen en kerkhoven?

Verder ...

Fotocollage Grafharten, Verbeelding Een betoverd bos, Column Martijn van Groningen en meer ...

Bekijk het volledige artikel