De Begraafplaats

april 2018

Huub en Adelheid Kortekaas

© Gerda Nater

Huub en Adelheid Kortekaas maakten hun eerste grafmonument in 1984 en stonden aan de wieg van grote veranderingen in de uitvaartsector. Inmiddels staat op menig begraafplaats een grafmonument of een ‘hemelpoort’ van dit kunstenaarsduo.

Bekijk het volledige artikel

Wat als na een tariefverhoging de klanten wegblijven?

© Harry Perrée

Met een nieuwe begraafplaats en kostendekkende tarieven dacht de gemeente Hoorn in 2014 weer helemaal klaar te zijn voor de toekomst. Maar sindsdien kozen steeds minder inwoners voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats. Wethouder Theo van Eijk legt uit waarom Hoorn opnieuw haar koers verlegt.

Islamitisch begraven

© Anna Kroon

Ongeveer een kwart van de begraafplaatsen in Nederland heeft een perceel bestemd voor islamitisch begraven. Daarnaast is er in Almere een uitsluitend islamitische begraafplaats. Wat zijn de overwegingen van Nederlandse moslims met betrekking tot de plaats waar zij begraven willen worden? Antropoloog Khadija Kadrouch-Outmany promoveerde aan de Universiteit van Leiden op het onderwerp. Op begraafplaats Westduin in Den Haag spreken we haar over de uitkomsten van haar onderzoek. “Het belangrijkste is het besef dat er niet zoiets bestaat als ‘de moslim’, er zijn veel verschillende stromingen en het is heel belangrijk daarmee rekening te houden.”

Extensief beheer, deel 2

© Bert Pierik

Nu chemische onkruidbestrijding in het openbare groen geheel verboden is, is extensief beheer op de begraafplaats een steeds logischer keuze. Bert Pierik, beheerder van begraafplaats Bergklooster in Zwolle, heeft daar al vanaf 2003 ervaring mee. In vijf bijdragen vertelt hij wat daar bij komt kijken. Afgelopen winter bracht sneeuw, hevige stormen en bittere kou en de werkzaamheden die daar bij horen.

Het LOB-bestuur stelt zich voor, dit keer Mieke Verkuil

© Pauline Prior

Tonnie Homan beet het spits af. Dit keer komt LOB-bestuurslid Mieke Verkuil aan het woord. Verkuil werkt sinds kort als teamleider op gemeentelijke begraafplaats en crematorium de Essenhof in Dordrecht. Wat is haar achtergrond? Wat zijn haar ideeën over de toekomst van het begraven? En wat wil zij bereiken als bestuurslid?

Begonnen als Duitse begraafplaats

© Pauline Prior

Algemene begraafplaats Westduin in Den Haag is nog (relatief) jong, maar heeft al een heftige geschiedenis achter de rug.

Verder...

In memoriam F. Starik. Door Guus Sluiter. Het begraafplaatsgevoel is van gynaecoloog, columnist en schrijver Mieke Kerkhof. Door Anna Kroon. ‘De begraafplaats komt naar u toe deze week’. Column van Mariska Overman. De Dames brengen een kritisch verrassingsbezoek aan de algemene begraafplaats te Beilen van de gemeente Midden-Drenthe. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het derde nummer van 2018 komt uit in week 23.