De Begraafplaats

augustus 2017

Gifvrij beheer

© Harry Perrée

Vanaf 1 november is de gifspuit (wettelijk) taboe voor begraafplaatsen. Dat vereist een ommezwaai in de aanpak van onkruid, maar ook in de inrichting. Koploper Sint-Niklaas in Vlaanderen laat zien hoe dat kan.

Eten van de begraafplaats

© Anja Krabben

Is dat een goed of een eng idee? Onlangs werd in Amsterdam de grafmoestuin geïntroduceerd. Fruit eten van de begraafplaats, gebeurt al. “De bomen nemen gewoon de voedingstoffen op die ze nodig hebben en daar zit niets ‘menselijks’ meer aan.”

Bekijk het volledige artikel

Bollen als blikvangers

© Pauline Prior

Geen zin zelf elk jaar bloembollen in de grond te stoppen? Dat hoeft ook niet. Het kan ook machinaal, zonder dat dit zoveel extra kost. Oktober is de maand om de voorjaarbloeiers in de grond in te stoppen. Bij het juiste mengsel heeft u kleur van februari tot juli.

Vergroot de biodiversiteit op uw begraafplaats

© Ada Wille

Begraafplaatsen behoren tot de rustigste plekken in stad en dorp, niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren en planten. Door bij het beheer van de begraafplaats te letten op de natuurwaarde en de biodiversiteit te vergroten, kunt u een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Ingewikkeld hoeft dat niet te zijn.

Een protestante enclave in katholiek Noordwijkerhout

© Pauline Prior

Noordwijkerhout is vanouds een rooms-katholiek dorp. Het dorp met iets meer dan 16.000 inwoners heeft geen algemene begraafplaats (niet meer), drie katholieke en één protestante begraafplaats, om precies te zien 'Begraafplaats van de Protestantse Gemeente te Noordwijkerhout en De Zilk'. Iedereen is er welkom, maar niet-leden betalen 200 euro meer voor een graf.

'Geen verdere verhoging van de graftarieven'

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. Dit keer Ralf van Dijk van Uitvaartverzorging Van Dijk in Breukelen, hij verzorgt uitvaarten in de Vechtstreek. Zijn advies aan begraafplaatsen? Heb meer aandacht voor de as.

Verder...

♦ Het begraafplaatsgevoel van... is van Hans Kemna, Nederlands eerste en bekendste castingdirector. Door Anna Kroon. ♦ Hoop. De column van Anja Krabben ♦ De Dames bezoeken de algemene begraafplaats Froombosch te Slochteren. ♦ Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. ♦ Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. ♦ De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vijfde nummer van 2017 komt uit in week 40.