De Begraafplaats

augustus 2020

Willem versus Walter

© Marjon Weijzen

Willem versus Walter Willem van der Putten spreekt Walter Kooy (voorzitter Brana) over de claim van eeuwigdurende grafrust, over al dan niet ruimen, en over de vermeende commerciële doelstellingen en de elitaire houding van Brana.

De prijs doet er (meestal) niet toe

© Gerda Nater

Onlangs presenteerde Monuta haar jaarlijkse onderzoek naar graf- (en tegenwoordig ook crematie)kosten en constateerde (wederom) hoe groot de verschillen in graftarieven zijn en hoe weinig transparant de tarieven tot stand komen. Maar, vroegen wij ons af, speelt de prijs van begraven en het prijsverschil tussen begraven en cremeren werkelijk zo’n grote rol bij de keuze van nabestaanden? Zoekt de consument de transparantie waar Monuta zo op hamert? Uitvaartondernemers kunnen dat weten. En zij denken van niet.

Paniekvoetbal met begraafplaatsen

© Harry Perrée

Hoe houd je begraafplaatskosten in de hand en waar hoort de begraafplaats thuis: in de gemeente, in de markt of iets daartussenin? In een reeks heeft De Begraafplaats hierover verschillende spelers geïnterviewd. Als slot laat LOB-consulent Wim van Midwoud zijn licht over dit thema schijnen. Zijn advies: “Consolideer."

Drijfveren: “Gij dan, zijt ook bereid”

© Anna Kroon

Jan Brouwer is beheerder van begraafplaats De Meenthof in Wekerom (gemeente Ede), Ab van den Berg is de voorzitter van het bestuur. Ik spreek hen over de oprichting van De Meenthof in 2012 en hun drijfveren om zich in tezetten voor deze begraafplaats op reformatorische grondslag.

Minishovelschuif met snijmes voor halfverharde paden

© Karlijn Santi Raats

Fred Hanhart en zijn vader, beiden werkzaam bij Hanhart Graaftechnieken, ontwierpen in 2017 bij wijze van hobby een schuif met snijmes aan twee Avant minishovels die zo werden omgebouwd tot machines die onkruid op halfverharde paden effectief te lijf gaan. Ze zetten de machines in op begraafplaatsen en in plantsoenen en parken. Ze werken voor gemeenten, bedrijven, andere aannemers en particulieren. In 2018, toen het chemieverbod inging, konden de machines meteen aan de bak. De vraag is inmiddels haast niet bij te benen.

Nieuwe Kansen

© Anja Krabben

Heeft u het Weekend van de Begraafplaats ook zo gemist? Niet getreurd, u heeft twee herkansingen. Twee momenten, in september, waarop u publiek kunt ontvangen: Open Monumentendag en Vergankelijkheidsdag.

Bekijk het volledige artikel

Verder...

Voorwoord Joop ter Heul | Columns: Zo ging dat vroeger - Mariska Overman; Ter zake - Wim van Midwoud; De Dode Hoek van Babs Bakels | Het begraafplaatsgevoel van van Remco Reiding. Door Anna Kroon | Historie Toen en nu in Schoonhoven. | Nieuws, van de LOB en van diverse begraafplaatsen in het land | Crematoriumdagboek van Astrid Oranje uit Den Haag | 'het citaat' | 25 jaar geleden | Nieuwe producten en diensten.