De Begraafplaats

augustus 2021

Van kaal naar groen

© Ada Wille

Hoog tijd al die zwarte, stenige en zanderige r.k. kerkhoven te vergroenen. Ada Wille beschrijft hoe je dat eenvoudig kunt doen, zonder dat het al te veel kost. Onder andere door anders te kijken: zie onkruid als wilde flora. Belangrijk: informeer je achterban.

Paddenstoelen

© Inge Somhorst

Mycologen houden van begraafplaatsen, want ze behoren tot de meest waardevolle biotopen voor paddenstoelen van ons land. Daar kun je bij het beheer rekening mee houden. Heel ingewikkeld is dat niet. Je moet vooral veel níet doen.

Taakgestraften

© Gerda Nater

Mensen met een werkstraf inzetten op de begraafplaats. Enkele beheerders vertellen hun grotendeels positieve ervaringen daarmee. “Iedereen verdient een tweede kans.” De reclassering zoekt nog werkplekken.

De begraafplaats van de toekomst

© Harry Perrée

Eind vorig jaar verscheen het LOB-rapport De begraafplaats van de toekomst. Hoe lezen de begraafplaatsen dit rapport en naar welke toekomst werken ze toe? De Begraafplaats ging in het Limburgse Treebeek op bezoek bij Begraafplaats ‘Samenwerking'.

Een prettig gesprek

© Anja Krabben

De Nieuwe Ooster heeft een nieuwe directeur. Het heeft even geduurd, maar het lijkt er op dat de juiste man gevonden is. Peter van der Linde (1966) noemt zichzelf ‘een positief ingesteld mens en samenwerkingsgericht’. En hij is van plan tot zijn pensioen te blijven. “De mensen hier zijn echt toe aan rust en continuïteit en hebben behoefte aan iemand die zich voor langere tijd committeert aan De Nieuwe Ooster.”

“Het groen is echt mijn ding.”

© Anna Kroon

André Kruijmer (1955) is nog even werkzaam op Begraafplaats Moscowa in Arnhem: half september neemt de gedreven en enthousiaste locatiemanager na 18 jaar afscheid. Er is veel veranderd in de periode dat hij hier werkte. Wat was zijn bijdrage? En hoe kijkt hij hierop terug? Wat waren de drijfveren van waaruit hij zijn werk deed? “Tot de laatste werkdag blijf ik met nieuwe plannen en ideeën komen.”

Begraafplaatsen: bij uitstek instagrammable

© Rob Bruntink

De smartphone van nu is de schoffel van vroeger: een onmisbaar bezit voor een begraafplaatsmedewerker. Tenminste: als je aan je (potentiële) bezoekers en klanten wilt laten zien dat je ook online bestaat. Welke waarde heeft Instagram voor begraafplaatsbeheerders? En, voor het geval die beheerder nog geen account heeft, wat zijn handige tips voor de startende Instagrammer?

Bekijk het volledige artikel

Verder ...

Voorwoord, Tafofielen op Instagram, Columns ...

Bekijk het volledige artikel