De Begraafplaats

augustus 2023

Samen bollen planten

© Ada Wille

In oktober vindt het eerste Nationale Bloembollenweekend plaats. Maak er een feestelijk weekend van. Goed voor de natuur. Goede pr voor uw begraafplaats. Begin nu met de voorbereidingen.

Bekijk het volledige artikel

Elke begraafplaats een bloemenweide

© Anja Krabben

Het kan overal, een bloemenweide aanleggen. Op een leeg veld, op een strook of – en welke begraafplaats heeft die nu niet? – op enkele lege graven. Het is niet moeilijk – lukt het niet meteen, dan probeer je het het jaar erna opnieuw –, is weinig werk en iedereen wordt er vrolijk van.

Bekijk het volledige artikel

Boomrust

© Anja Krabben

Geen steen, maar een boom als gedenkteken. En grafrust voor onbepaalde tijd. Dat kan ook op een gewone begraafplaats midden in Hilversum.

De moslimgemeenschap heeft er vertrouwen in

© Marjon Weijzen

De start van islamitische begraafplaats Maqbara, bij Arnhem, werd begin dit jaar met gejuich ontvangen. Maar er waren ook kritische geluiden en er was verwarring, want is het nu een natuurbegraafplaats of niet?

Utrecht in cijfers

© Leon Bok en René ten Dam

Utrecht heeft in verhouding tot de rest van het land veel particuliere begraafplaatsen en veel beschermde begraafplaatsen.

Dicht bij huis blijven

© Leon Bok en René ten Dam

Af en toe lezen we in de media een bericht over de wens tot aanleg van een begraafplaats op eigen terrein. Soms kan dat, maar regelmatig zien we ook dat hier geen toestemming voor wordt verkregen. Voor welke uitdagingen kom je te staan als je een begraafplaats wil aanleggen op eigen terrein voor eigen gebruik? En waar komt dat idee van zo’n particuliere begraafplaats vandaan?

Veel begraafplaatsen

© Harry Perrée

Op bezoek in Steenwijkerland (16 begraafplaatsen). Gemeentefusies hebben ertoe geleid dat gemeenten met veel kernen eigenaar werden van (soms heel) veel begraafplaatsen. Aanleiding voor nieuw beleid, ander beheer? De Begraafplaats onderzoekt het in een nieuwe serie.

Bijna alles, precies op maat

© Koos Dubbeldam

Maatwerk, daar draait het om bij Omko. Dat betekent een kleine werkplaats en geen grote voorraden. Alof Boxem, eigenaar/directeur van Omko, is opgegroeid tussen de grafkisten.

Verder ...

Fotocollage grafkruizen, column Martijn van Groningen, Historie Toen en nu in Burgum en meer ...

Bekijk het volledige artikel