De Begraafplaats

December 2012

Lang leve de duisternis!

© Wim van Midwoud

Dit is een themanummer over licht. Toch beginnen we met een pleidooi voor het niet verlichten van de begraafplaats. De begraafplaats als oase van donkerte in het vele lawaaiige strooilicht erbuiten.

Bekijk het volledige artikel

De avondbegrafenis

© Anja Krabben

Wat is er sfeervoller dan een uitvaart in de avond? Met fakkels en petroleumlampen langs de paden op de begraafplaats; kaarsen bij het graf. De avond maakt elke bijeenkomst intiemer –  wat er buiten de lichtcirkel gebeurt wordt vanzelf buitengesloten. Diverse begraafplaatsen overwegen avondbegrafenissen aan te bieden. In Maassluis hebben ze er onlangs een gehad, de beheerder had ‘kippenvelmomenten’.

Bekijk het volledige artikel

Lichtjesavond in Baarn

© Pauline Prior

Voor de vierde keer organiseerde de algemene Begraafplaats in Baarn half november een Lichtjesavond.

Kerkhoflantaarns

© Anja Krabben

Vroeger nam de kerkhoflantaarn een centrale plaats in op veel kerkhoven. De lantaarn werd ontstoken wanneer iemand was overleden en brandde ook op Allerzielen.

Grafkaarsenautomaten: Licht uit een automaat – een gat in de markt?

© Gerda Nater

Snoep, koffie, kroketten, gereedschappen en zelfs lingerie kun je uit een automaat trekken. Een begraafplaats kan sinds kort haar service verhogen door een grafkaarsenautomaat te plaatsen. Bezoekers stellen het op prijs, bleek uit een belrondje langs leveranciers en gebruikers. Wel ligt er nog een uitdaging in de strijd tegen vandalen en dieven.

De vakpers over u

© Pauline Prior

Als laatste in een lange rij van reclamemensen, gebruikers en relaties van de begraafplaats laten nu de hoofdredacteuren van twee uitvaartvakbladen hun licht schijnen over hoe begraafplaatsen zichzelf beter kunnen promoten.

Eeuwig op Urk

© Pauline Prior

‘De meest kerkelijke gemeente van ons land’ heeft alleen maar algemene begraafplaatsen. De heersende opvatting is: in de dood is iedereen gelijk. De zwerver ligt er dan ook naast de dominee. 

LOB zet in op kwaliteit

© Wim van Midwoud

Kwaliteitskeurmerken – je wordt ermee doodgegooid tegenwoordig. Alles heeft wel een keurstempeltje. De jam voor mij op tafel, ja zelfs de jampot zelf. Let u tijdens het boodschappen doen op die keurmerken? Wellicht hangt dit af van het product. Bij het kopen van vis misschien wel, maar bij een doosje paneermeel, dan weer niet. Bij het boeken van een reis bij een reisbureau weer wel. En bij een begraafplaats? Dat ligt dan toch weer anders. Laat u opa begraven op een begraafplaats zonder keurmerk?

Verder...

De Dames… op hun dooie akkertje in Dinteloord. Andere stemmen, andere begraafplaatsen. De laatste aflevering over geluiden op de begraafplaats. Tekst en foto Roy de Beunje. Gissen op begraafplaatsen, de column van Leon Bok.  Het begraafplaatsgevoel van… van Rita Hulsman. Door Anna Kroon. Beroemd & Begraven: Jacob Olie op De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Door Roy de Beunje. De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. Nieuwe producten en diensten en veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.   De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het eerste nummer van 2013 komt uit in februari, week 6.