De Begraafplaats

december 2018

Voorwoord: Stilte en rust

© Anja Krabben

Lees het voorwoord

Bekijk het volledige artikel

De stilste en de meest lawaaiige

© Leon Bok

Wat zijn de stilste en wat zijn de meest lawaaiige begraafplaatsen van Nederland? Leon Bok, die alle begraafplaatsen van Nederland bezoekt (hij heeft er al zo’n 4.200 gehad) weet het.

Stiltecentra

© Anja Krabben

Jorien Holsappel-Brons promoveerde op stiltecentra, plekken waar mensen zich kunnen terugtrekken voor stilte en bezinning. Zijn begraafplaatsen niet de ultieme stiltecentra?

“Stil zijn met anderen is fijn”

© Pauline Prior

Marije Hage is sinds 2010 predikant in de Protestantse Gemeente Weesp en Driemond. Ze houdt wekelijkse stiltemomenten in de Grote Kerk in Weesp.

Begraven onder de rook van Schiphol

© Pauline Prior

Begraafplaats Houtrijk en Polanen in Zwanenburg ligt onder de Zwanenburgbaan van Schiphol. Het vliegverkeer gaat overdag continue door, ’s avonds en ’s nachts zou het stil moeten zijn tussen elf en zeven uur, maar dit is zeker niet altijd het geval. Het komt geregeld voor dat een begrafenis moet worden stilgelegd vanwege het lawaai.

(On)rust op Rhijnhof

© Harry Perrée

Is de rust op begraafplaats Rhijnhof verdwenen, nu het aula- en crematoriumcomplex is uitgebreid? De Stichting Rust op Rhijnhof meent van wel. De stichting die de begraafplaats beheert vindt dat onzin.

De begraafplaats als buur

Woning aangeboden naast een begraafplaats, moet ik het doen of niet? Deze vraag wordt gesteld op het forum van Ouders Online. Er volgen 19 heel diverse antwoorden, waaruit je kunt opmaken hoe de burger over een begraafplaats als buur denkt.

Het LOB-bestuur stelt zich voor, dit keer Anja Vink

© Anja Krabben

R.-K. Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam, waar Anja Vink sinds april 2007 de scepter zwaait, ligt langs de A10, vlakbij een van de belangrijkste stations van Nederland en midden in een druk zakencentrum, maar is toch ‘een fraaie stilteplek’ met ‘een weldadige rust’.

(Guerrilla)marketing

© Anja Krabben

De tijd is voorbij dat begraafplaatsen rustig kunnen wachten tot de klanten komen. Wil je overleven, zul je er op moeten trekken, keihard werken, origineel denken, voorloper zijn, zo bleek uit een boeiende LOB-studiedag.

Verder...

Een lijntje naar boven in Westbeeemster. Door Pauline Prior. Het begraafplaatsgevoel is van Hans Dorrestijn. Door Anna Kroon. Een Ierse uitvaart. Column van Mariska Overman. Een Heer zoekt een laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats in Dirkshorn. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Agenda Studie en Opleiding en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het eerste nummer van 2019 komt uit in week 6.