De Begraafplaats

december 2020

De rode loper

© Anja Krabben

Wat betekent gastvrijheid op de begraafplaats concreet? Wat valt er allemaal onder en hoe breng je dat in de praktijk? Eén ding is zeker: als je van tevoren alleen maar beren op de weg ziet (vies toilet, koude koffie, ongeïnteresseerde uitvaartondernemers), word je nooit een goede gastheer/vrouw.

De klantreis

© Harry Perrée

Combineer neurochemie met de kracht van taal en je hebt een wervelend recept voor gastvrijheid. Dat vindt oud-hotelier Tanja Schilthuizen die op begraafplaatsen en crematoria trainingen hospitality geeft. “In the end is het ook een business model.”

Leren van bibliotheken

© Rob Bruntink

Bibliotheken wisten zich in korte tijd om te schakelen van uitleenfabrieken naar multifunctionele organisaties, met grote maatschappelijke waarde. Wat kunnen begraafplaatsen van bibliotheken leren?

Horeca op de begraafplaats

© Anja Krabben

Een café of theehuis beginnen op de begraafplaats? Is dat geen toppunt van gastvrijheid? Maar is het haalbaar voor iedereen? Bedenk vooraf precies wat je wil: een volwaardig horecabedrijf voor een breed publiek of een warme ontmoetingsplek voor mensen die een graf hebben bezocht. ‘Het kopje thee of koffie kan de gang terug naar huis wat verlichten.’

Bekijk het volledige artikel

“Ik ben een echte bijter”

© Anna Kroon

Ale Hartgers (1949) is een groot pleitbezorger voor de Oude begraafplaats De Pinkel in Rheden. Toen hij hier voor het eerst kwam, was de begraafplaats – die sinds 2008 niet meer in gebruik is – overwoekerd met klimop en braamstruiken. Samen met een groep vrijwilligers heeft hij dit aangepakt en de begraafplaats weer een gezicht gegeven. Maar dat is niet het enige dat Ale Hartgers doet voor deze begraafplaats.

De voorloper

© Anja Krabben

Een entree die welkom ‘zegt’, een verzorgde begraafplaats, vriendelijk personeel: dat zijn enkele visitekaartjes die een begraafplaats kan afgeven. Hoort daar de voorloper ook bij? De meeste uitvaartondernemers vinden van wel. De LOB ook. Maar de voorloper is (nog) maar op 50% van de begraafplaatsen aanwezig. “Dat kan echt niet.”

Wisseling van de wacht

© Anja Krabben

Wim van Midwoud en Bartho Hendriksen gaan, Esther Kooistra en Igle Weidenaar komen. De twee vertrekkende consulent blikken terug, de twee nieuwe consulenten stellen zich voor. Evenals de nieuwe managementassistent.

Verder...

Voorwoord, columns, Het begraafplaatsgevoel....

Bekijk het volledige artikel