De Begraafplaats

december 2023

Grenzen aan de grafgiften

© Anja Krabben

Wat als je genoeg hebt van het grind, de beeldjes, de gieters die mensen op en naast en achter het graf zetten? Als je regels wilt stellen en vooral: deze ook handhaven? Twee begraafplaatsen vertellen hoe ze dat hebben aangepakt. En: hoe doen natuurbegraafplaatsen dat?

Bekijk het volledige artikel

Alles onder één dak

© Anna Kroon

Sinds een aantal jaar heeft R.-K. Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam een eigen uitvaartonderneming. Anja Vink, directeur van de begraafplaats, en Mirjam Wiersma-Van Tooren, uitvaartbegeleider, vertellen over de achtergronden en over hun ervaringen tot nu toe.

DELA begraaft ook

© Rob Bruntink

Wie DELA zegt, zegt uitvaartverzorging en uitvaartverzekering. Maar DELA is ook begraafplaatseigenaar en -beheerder van tien begraafplaatsen. Hoe worden deze beheerd,

Groningen in cijfers

© Leon Bok en René ten Dam

Veel protestante begraafplaatsen, weinig katholieke dodenakkers; dat is Groningen. En al vanaf de jaren zestig is er in de provincie (bijna) overal urnenvoorzieningen te vinden.

Droogte, stormen, aardbevingen

© Leon Bok en René ten Dam

Natuurrampen zijn van alle tijden. Maar het valt niet te ontkennen dat in de afgelopen decennia het klimaat steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven. Klimaatwetenschappers waarschuwen dat de toekomst nog onrustiger wordt. Wat betekent dat voor onze begraafplaatsen en ons erfgoed op die plekken,

Veel begraafplaatsen

© Harry Perrée

Op bezoek in Goeree-Overflakkee (21 begraafplaatsen). Gemeentefusies hebben ertoe geleid dat gemeenten met veel kernen eigenaar werden van (soms heel) veel begraafplaatsen. Aanleiding voor nieuw beleid, ander beheer? De Begraafplaats onderzoekt het in een reeks artikelen.

Het idealisme achter een zevenbladvork

© Koos Dubbelman

Gewoon met de hand onkruid wieden gebeurt (weer) steeds vaker op begraafplaatsen. Gif gebruiken mag niet meer, branden is niet op elke plek ideaal. Goed gereedschap is daarbij onmisbaar. Het West-Friese familiebedrijf Sneeboer & Zn. geeft er vijftig jaar garantie op.

De eendagsvlinder en de Poolse grafcultuur

© Lex Veldhoen

Journalist Lex Veldhoen laat zijn grafsteen in Polen maken, door een bevriende Poolse kunstenares. Haar man is grafdelver op de plaatselijke begraafplaats. Zo ontdekt hij ook iets over de Poolse grafcultuur.

Verder..

Voorwoord Onbegrensdheid | Fotocollage Grafkruizen | Verbeelding De 'Angel of grief'

Bekijk het volledige artikel