De Begraafplaats

Februari 2017

Begraven, de groene keuze

© Anja Krabben

Dit jaar staat staat zowel in De Begraafplaats als tijdens de Week van de Begraafplaats duurzaamheid centraal. De LOB draagt begraven uit als een duurzame keuze van lijkbezorging. Maar het kan natuurlijk altijd nóg duurzamer.

Bekijk het volledige artikel

Duurzaam bouwen

© Harry Perrée

Duurzaam bouwen is de geitenwollensokken-fase volledig ontgroeid. Energieneutraal bouwen is normaal, biobased materialen, zoals hout en vlas, komen eraan. De architect en adviseur helpen begraafplaatsen een duurzaam gebouw neer te zetten.

De duurzame uitvaart promoten

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. Dit keer Angela Fabriek-De Jong van uitvaartonderneming A. de Jong in Amsterdam. De laatste jaren staat bij A. de Jong duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom is de uitvaartonderneming verbonden aan Greenleave, een club van uitvaartondernemers die door gezamenlijk overleg en inkoop daar handen en voeten aan wil geven.

Promotie van de begraafplaats, hoe pak je dat aan?

© Gerda Nater

Voor kleine begraafplaatsen, met een klein budget, ligt een grote uitdaging om de promotie van de begraafplaats goed aan te pakken. Wim van Oort over het onderschatte belang van promotie van begraafplaatsen.

Een spiegeltje van de tijd

© Pauline Prior

Wat gaat er gebeuren met de oude begraafplaats op landgoed Duin en Bosch in Castricum? Parnassia Groep, de huidige eigenaar, wil er geen geld meer in stoppen. De Werkgroep Oud-Castricum maakt zich daar zorgen over.

Vrijwilligers, een nood én een deugd

© Bartho Hendriksen

Eind verleden jaar organiseerde de LOB een goed bezochte studiemiddag over 'Werken met vrijwilligers'. Michaëla Merkus, senior adviseur Actief burgerschap bij Movisie, hield op deze middag een inspirerende inleiding over 'Werken met vrijwilligers, een nood en een deugd'. Hier een korte samenvatting van haar lezing over professioneel vrijwilligersmanagement.

Verder...

•Een aankondiging van een driedaagse studiereis naar Vlaanderen, met als thema: hergebruik grafmonumenten. •Het begraafplaatsgevoel van... Herman Vuijsje. Door Anna Kroon. •Een oceaan van stilstaande harten. Column van Anja Krabben. •Een Heer zoekt een laatste rustplaats op de Algemene begraafplaats in Leiderdorp. •Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. •Nieuwe producten en diensten. •Veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.