De Begraafplaats

februari 2019

Veranderingen

© Anja Krabben

Een viertal creatieve vrouwen met hart voor begraafplaatsen kwamen bijeen met de werkgroep die de Week van de Begraafplaats voorbereid. Want: is de Week nu niet te saai om een echt groot publiek te bereiken? Hoe kan het beter? De gedachtewisseling was inspirerend en verrassend.

Jubileum vieren

© Leon Bok

Jubilea moeten gevierd worden, want genereren extra, vooral positieve, aandacht. Hoe vier je een jubileum? Lees hoe ze het deden op Sint Barbara in Amsterdam, in 2018 toen de begraafplaats 125 jaar bestond.

Slaafvrije stenen

© Harry Perrée

Kinderarbeidvrije grafmonumenten, het is nog lang niet zover. Nog steeds worden granieten grafstenen gemaakt over de ruggen van arbeiders in India. Wie moet er iets aan doen? De natuursteensector? Gemeenten? Begraafplaatsen?

Bekijk het volledige artikel

Snuffelen aan elkaar

© Anja Krabben

De LOB heeft graag goede contacten met andere organisaties binnen de uitvaartwereld. Ook met uitvaartondernemers. Er is nog te vaak sprake van een haat-liefde verhouding tussen begraafplaatsen en uitvaartondernemers, meent de LOB. In november vond een eerste oriënterend gesprek plaats tussen het Stichting Keurmerk Persoonlijke Uitvaart, waarbij vooral lokale uitvaartondernemingen zijn aangesloten, en de LOB. De Begraafplaats mocht daar bij zijn.

Een 24-uursmaatschappij, ook in het begraven

© Pauline Prior

In 1999 werd de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) opgericht. Het belangrijkste doel: zorgen dat de kwaliteit van het vak van graven delven en ruimen hoog is en blijft. De laatste tien jaar was Jan Vreeker voorzitter van de BVOB. Hij werd in 2018 opgevolgd door Steven van Turenhout. De vereniging heeft 19 leden.

Niet stoppen nu

© Pauline Prior

Er wordt nooit geruimd, alle graven zijn online te vinden en op dit moment worden de 900 oudste stenen gerestaureerd. Beheerder Henk Abercrombie van algemene begraafplaats Zomerdijk in Meppel is vooral trots op het laatste.

Verhalen vertellen

© Anja Krabben

Onlangs verschenen er twee nieuwe boeken waarin een begraafplaats centraal staat: een begraafplaats in Amsterdam en de ander in Velp. Het zijn twee heel verschillende boeken, waaruit toch maar weer blijkt dat over begraafplaatsen ontiegelijk veel te vertellen valt. Door

Verder...

- Nieuw: Dode Hoek, een column van Babs Bakels. - Voorwoord: Een nieuw jaar, een nieuw begin. - Het begraafplaatsgevoel is van beeldhouwer Michiel Deylius. Door Anna Kroon. - De stiekeme bezoeker. Column van Mariska Overman. - De Dames bezoeken de gemeentelijke begraafplaats in Sneek. - Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. - Agenda Studie en Opleiding en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.

Vraag een proefnummer aan

Wilt u deze uitgave van De Begraafplaats in uw brievenbus ontvangen. Vraag dan een proefnummer aan.