De Begraafplaats

Februari 2013

Anonimiteit opheffen

© Gerda Nater

Op Nederlandse begraafplaatsen liggen honderden onbekende doden begraven. Dankzij DNA-onderzoek kunnen deze overledenen nu worden geïdentificeerd en kunnen nabestaanden na soms tientallen jaren hun leven weer oppakken. Hiervoor is onlangs een grootschalig DNA-project gestart. Begraafplaatsbeheerders gaan hier een belangrijke rol in spelen. Wat wordt er precies van hen verwacht?

Bekijk het volledige artikel

Achter de advertentie

© Anja Krabben

De start van een serie interviews met de mensen áchter een advertentie, achter een bedrijf. Hoe zal het begraven zich ontwikkelen in de komende vijf jaar en hoe spelen bedrijven hierop in. Als eerste: Funam.

Van ruïne tot begraafplaats

© Pauline Prior

De Sint-Rochuskerk te Ulbeek (B) won de Vlaamse Monumentenprijs 2012. De kerk is van ruïne omgebouwd tot herdenkings- en bezinningsplaats met begraafplaats, columbarium en een stille ruimte.

Smelt je als een ijsje?

© Pauline Prior

In 2005 nam Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) het initiatief tot ‘Ik mis je zo’, een project om kinderen te laten nadenken over de betekenis van afscheid nemen, waaronder dood en verlies. Marja van Rossum, kinderfilosofe, is vanaf het begin betrokken bij het project. Onderdeel ervan is een rondleiding op een begraafplaats.

Aan de grens met België

© Pauline Prior

Wonen in Baarle-Nassau is speciaal, want door het dorp loopt de grens tussen België en Nederland. Ook door de straat waaraan de begraafplaats van de parochie Onze Lieve Vrouw van Bijstand ligt loopt de grens met België.

Themamiddag voor vrijwilligers

© Gerda Nater

In plaats van de jaarlijkse karbonadeavond voor de tuinmannen organiseerde het bestuur van Geloofsgemeenschap H. Dionysius in Rijssen vorig jaar een themamiddag. Alle vrijwilligers van het kerkhof en mensen met wie zij vaak te maken hebben waren uitgenodigd. De combinatie van informatie, kennismaking en ontspanning werd een succes.

Het geheim van de smid

© Pauline Prior

  Paul Klaasen is smid en is bezig met de restauratie van een meer dan honderd jaar oud hekwerk op de Hervormde begraafplaats in Terborg. Ook maakt hij ijzeren grafmonumenten.  

Verder...

  Nieuwe rubriek: Begraafplaatsen vereeuwigd. Ditmaal: Beth Haim vereeuwigd door Van Ruisdael. Door Roy de Beunje. Ondergeschoven kindjes (bij gemeentelijke herindelingen), de column van Leon Bok.  Het begraafplaatsgevoel van… van Frank Sanders. Door Anna Kroon. Beroemd & Begraven: Hub van Doorne in Deurne. Door Roy de Beunje. De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. Nieuwe producten en diensten en veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het tweede nummer van 2013 komt uit in april 2013, week 14.