De Begraafplaats

Februari 2015

Bbq op de begraafplaats

© Leon Bok

Begraafplaatsen als park of parken als begraafplaats. Want 'eens een begraafplaats, altijd een begraafplaats' is zonde: er is veel meer mogelijk. Vooral met oudere begraafplaatsen. In Duitsland weten ze dat al.  

Hand in hand

© Pauline Prior

Van soeniet tot aleviet, van sporthater tot Feyenoord-fan – iedereen is welkom op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam.

Nieuw: Buren

© Anja Krabben

Buren kunnen elkaar tot grote steun zijn. Buren kunnen elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Een nieuwe serie in De Begraafplaats waarin buren over elkaar vertellen. Deze eerste keer: begraafplaats Daelwijck en crematorium Daelwijck in Utrecht.

Bekijk het volledige artikel

Wel / geen crematorium

© Harry Perrée

De twee begraafplaatsen in het Noord-Hollandse Weesp brengen te weinig geld in het laatje voor onderhoud. De gemeente hoopte geld te verdienen aan de komst van een crematorium. Maar nu blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat de 'crematoriumbehoefte' te klein is en heeft het gemeentebestuur een streep door de plannen gezet, aldus wethouder Herman Tuning. Toch blijft de deur nog op een kier staan.

Lidmaatschap als kwaliteitsstempel

© Pauline Prior

Het BVOB-lidmaatschap is een aanbeveling bij het zoeken naar werk door ondernemers op begraafplaatsen. Zo’n 40 tot 50 procent van de Nederlandse gemeenten vraagt ernaar als ze willen meedingen naar werk op de gemeentelijke begraafplaatsen. Toch daalde het aantal leden van de branchevereniging de afgelopen tijd van 22 naar 19. Hoe kan dat?

Nieuw: Een Heer... zoekt een laatste rustplaats

© Anja Krabben

Een Heer, in de kracht van zijn leven, zoekt een laatste rustplaats met stijl en smaak waar het mijmeren over de dood en vergankelijkheid vanzelf wordt opgeroepen en waar vriend en vijand hem waardig kunnen gedenken als het zover is. Hij bezoekt Begraafplaats Akendam in Haarlem. Zal dat zijn laatste rustplaats worden?

Bekijk het volledige artikel

Even voorstellen: twee nieuwe bestuursleden

© Anja Krabben

Op de Algemene ledenvergadering van de LOB afgelopen november hebben de leden ingestemd met de benoeming van twee nieuwe bestuursleden: Jeroen van den Broek, die als nieuwe penningmeester (opvolger van Franc Korsten) ook deel uitmaakt van het dagelijks bestuur, en Roel Stapper. Wij stellen ze aan u voor.

Transparantie bij uitvaartorganisaties

© Anja Krabben

Al jaren klagen uitvaartorganisaties over ondoorzichtige en hoge tarieven voor begraven. Maar zelf zijn zij, als het gaat om hún tarieven en diensten, juist allesbehalve transparant. En ook nog eens zeer behendig in het promoten van cremeren, meent mr. Willem van der Putten in een ingezonden stuk voor de opiniepagina's.

Verder...

  Googlen op: wethouder + begraafplaats. Na drie jaar… verder, de (voorlopig) laatse column van Leon Bok. Het begraafplaatsgevoel van... Annet Doesburg, de nieuwe directeur van De Nieuwe Ooster. Door Anna Kroon. Nieuwe producten en diensten. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.     De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het tweede nummer van 2015 komt uit in april 2015, week 14.