De Begraafplaats

Februari 2016

Handige dingen

© Harry Perrée

Voor begraafplaatsbenodigdheden kunnen beheerders kiezen uit de catalogus, maar soms hebben ze iets nodig wat er niet in staat. Dan is het tijd om zelf te gaan knutselen of samen met een producent tot maatwerk te komen. Zoals in Barneveld en Rheden gebeurde.

Bekijk het volledige artikel

Leren

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. In een nieuwe rubriek laten we die aan het woord. Deze eerste keer Jan Bruggeman, uitvaartverzorger in het Gooi.

Bekijk het volledige artikel

Lieveheersbeestjes in het bos

© Pauline Prior

Bosbegraafplaats Rosendael is eigendom van een van de kleinste gemeenten in Nederland. Het 700-jarige kasteeldorp Rozendaal telt slechts 1.500 inwoners.

Jaar van het (Begraafplaats)Boek

Begraven gebeurt steeds minder en boeken zijn uit. Boeken over begraafplaatsen kunnen dus alleen maar gedoemd zijn niet te verkopen, zou je denken. Dat blijkt anders te zijn. Boeken over één begraafplaats verkopen zelfs redelijk tot goed. En in combinatie met regelmatig een rondleiding over de begraafplaats, gaat de verkoop nog beter. Misschien ook iets voor u?

Boeken van de buren

© Anja Krabben

Ook in België verschijnen plezante boeken over begraafplaatsen. Twee voorbeelden. Het een is een boek óver de begraafplaats, het ander een boek ván de begraafplaats, van binnenuit beschreven. Eerlijk en humoristisch.

Bekijk het volledige artikel

Chemische onkruidbestrijding verboden

© Ada Wille

Sinds november 2015 is chemische onkruidbestrijding op (half)verharding verboden. Dit betreft alle typen verhardingen: tegels, klinkers maar ook gravel en grind. Chemievrij onkruidbeheer moet ertoe leiden dat de waterkwaliteit verbetert en burgers niet langer worden blootgesteld aan gewasbeschermingsmiddelen. Per 2017 volgt een verbod voor overig groen.

Groener de grond in; een symposium en een verkenning

© Wim van Midwoud & Anja Krabben

Half december organiseerde de Branchevereniging Natuurbegraafplaatsen Nederland het symposium ‘Verantwoord natuurbegraven van levensbelang voor gebruiker en natuur’. Een maand later verkenden betrokkenen uit de uitvaartwereld de mogelijkheid hoe je na je dood een zo klein mogelijke voetprint kunt achterlaten.

Hoe doen ze het in Amersfoort?

© Anja Krabben

Begraven in tijden van toenemend cremeren. Hoe doet u dat? Enkele (wisselende) vragen aan de persoon die het voor het zeggen heeft op de begraafplaats(en). Deze eerste keer aan Kitty Adrichem. Zij is sinds 2012 vrijwillig voorzitter van het bestuur Rooms Katholieke Begraafplaatsen Amersfoort, dat vier rooms-katholieke begraafplaatsen beheert. Ze werkt als geestelijk verzorger in een verpleeghuis.

“Van de LOB verwacht ik kennis”

© Anja Krabben

Nieuwe rubiek. Waarom bent u (al zo lang) lid van de LOB? Of: waarom bent u (nu pas) lid geworden van de LOB? Om de beurt komt een oud of een nieuw lid van de LOB aan het woord en vertelt over de waarde van het lidmaatschap en wat er van de LOB wordt verwacht. Dit keer Gijs Blom, secretaris en penningmeester van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Didam, lid sinds eind 2015.

Verder...

De laatste column van Wim Cappers over 'Behoud en beheer en de dilemma's over de samenhang tussen die twee'. Het begraafplaatsgevoel van… Mariska Overman, medeoprichter van MORBidee. Door Anna Kroon. Gooi die bostulp of knoflookpad in de strijd! Column van Anja Krabben. Een Heer zoekt een laatste rustplaats in Castricum. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten.
Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.   De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het tweede nummer van 2016 komt uit in week 14.