De Begraafplaats

Juni 2013

Grondwerk

© Ada Wille e.a.

Bij de aanleg of uitbreiding van een begraafplaats gaat het nogal eens mis bij het grondwerk. Door onwetendheid of om te besparen op de aanlegkosten? De gevolgen van slecht grondwerk kunnen groot zijn.

Dag, week of maand van de begraafplaats

© Leon Bok

Begraafplaatsen zouden zich meer en vaker moeten presenteren aan het publiek, bijvoorbeeld via open dagen. In Amsterdam is het initiatief genomen tot een Week van de begraafplaatsen. Dat de rest van Nederland maar moge volgen, betoogt Leon Bok.

Bekijk het volledige artikel

Achter de advertentie

© Anja Krabben

“Wij hoeven niet de grootste te zijn, maar willen wel de beste zijn.” Carolina Eblé van Den Boer Econorm wil ‘begravend Nederland ontzorgen’ en voor de beheerders opkomen door gemeenten in te laten zien hoe belangrijk begraafplaatsen zijn. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema voor Den Boer Econorm.

Mogen begraafplaatsen overledenen weigeren?

© Anja Krabben

Een van de verdachten van de aanslag tijdens de marathon van Boston op 15 april jongstleden, Tamerlan Tsarnajev (26), kwam om door FBI-vuur. Begin mei kwam in het nieuws dat een Amerikaanse begrafenisondernemer moeite had een begraafplaats te vinden voor de Tsjetseen. Dat brengt ons tot de vraag: kunnen Nederlandse begraafplaatsen iemand weigeren als ze dat willen?

East meets west op De Nieuwe Ooster

© Mischa Smeding en Marie-Louise Meuris

Het begon voor De Nieuwe Ooster in januari 2012. De begraafplaats kreeg allerlei mailtjes van iemand die ze niet kenden. Wie is toch die meneer Chateau? En waarom maakt hij zich zo druk om een nieuw tekstbord bij het grafmonument van die Japanner? We hadden allebei geen idee en gingen op onderzoek. Een interessant en belangrijk verhaal ontvouwde zich.

De verhalen van begraafplaats Harderwijk

© Pauline Prior

Begraafplaatsbeheerder Wouter Smienk werkt al 25 jaar op Oostergaarde, een van de drie begraafplaatsen in Harderwijk. Hij vertelt graag anekdotes.

‘Rotterdam’ blijft gemeentelijk

© Harry Perrée

B&W van Rotterdam wilde dat de gemeentelijke begraafplaatsen zouden verzelfstandigen. De gemeenteraad zag dit niet zitten. Voorlopig blijft alles bij het oude. Een les voor anderen?

Verder...

Ruimte over, en dan…, de column van Leon Bok.  Het begraafplaatsgevoel van… van Antoine Bodar. Door Anna Kroon. Rumoerige laatste rustplaats voor grondlegger democratie in Begraafplaatsen vereeuwigd. Door Roy de Beunje Beroemd & Begraven: W. M. Dudok in Hilversum. Door Roy de Beunje. De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. Nieuwe producten en diensten en veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vierde nummer van 2013 komt uit in augustus 2013, week 32.