De Begraafplaats

Juni 2015

Wethouders op studiedag

© Anja Krabben

Met de studiemiddag over kostendekkend begraven afgelopen april, hoopte de LOB vooral gemeentelijke beleidsmakers te lokken naar het hotel in De Bilt. Liefst ook de hoogste beleidsmakers: de wethouders. Dat is aardig gelukt. Onder de 66 deelnemers waren negen wethouders. Twee van hen vertellen wat ze ervan hebben opgestoken.

Bekijk het volledige artikel

Twee buren, één gezicht

© Harry Perrée

Als een begraafplaats een crematorium als buur heeft, ligt het voor de hand dat er kroketten en een sneeuwschuiver over en weer gaan. Een stap verder is als begraafplaats en crematorium zich gezamenlijk presenteren als gedenkpark. Het gebeurt bij het Nijmeegse Jonkerbos.

Afscheid

© Pauline Prior

Jos van de Pas was 35 jaar werkzaam op de Centrale Begraafplaats West aan de Hoflaan in Tilburg. In april van dit jaar ging hij met pensioen. “Ik zou geen ander werk gehad willen hebben!” Samen met De Begraafplaats blikt hij terug en constateert: er is veel veranderd aan de Hoflaan.

Begraven is voor Breda geen kerntaak

© Harry Perrée

Dat Breda geen gemeentelijke begraafplaatsen had, verbaasde wethouder Bernie van den Berg bij zijn aantreden. Maar nu de gemeente er drie heeft, laat hij er twee sluiten en verkoopt hij de derde. Straks heeft Breda opnieuw geen actieve gemeentelijk begraafplaats. Rara, hoe zit dat?

In Krabbendijke wordt niet geruimd

© Pauline Prior

De gemeente Reimerswaal heeft zes begraafplaatsen in beheer, waaronder die van Krabbendijke. Het beleid in Reimerswaal is dat er geen graven worden geruimd, maar de begraafplaats in Krabbendijke begon vol te raken. Uitbreiden ging niet. De oplossing werd gevonden in ophoging van het oude gedeelte.

Verder...

  Behoud en beheer en de dilemma's over de samenhang tussen die twee. Door Wim Cappers. Het begraafplaatsgevoel van… Liesbeth Vermeulen. Door Anna Kroon.  Het Licht zien. Column van Anja Krabben. Een Heer zoekt een laatst rustplaats in Driebergen-Rijsenburg. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten.  Nieuwe producten en diensten. Googlen op: Excursie begraafplaats. Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.      De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vierde nummer komt uit in augustus 2015, week 32.