De Begraafplaats

juni 2018

Wat een week

Foto-impressie van de eerste dagen van de Week van de Begraafplaats. Met veel bijzondere momenten: de presentatie van een Haringkoppen-doodskist, de liedjes van Wim Sonneveld, een herrezen engeltje en een klokkenstoel-excursie.

Draag uw (duurzame) steentje bij

© Anja Krabben

Granieten grafstenen verbieden op de begraafplaats, dat zal de LOB haar leden nooit adviseren, want de keuzevrijheid voor de consument bij het kiezen van een grafmonument staat voorop. Je kunt mensen wel voorlichten en ze bewust maken van de gevolgen van de aanschaf van een granieten steen. Biedt ze dan ook een aanvaardbaar én duurzaam alternatief. En dat is precies wat GreenLeave doet, met het nieuwe initiatief Circle Stone.

Bekijk het volledige artikel

Van een platte naar een totale experience

© Harry Perrée

Hoe ziet de uitvaart van de toekomst eruit? Marieke van der Weiden dook erin en vroeg zich af waarom er geen A-merken in de branche voorkomen. “Wat als Mora de snacks gaat verzorgen en Amstel uitvaartcafés heeft?”

Bomen, kinderen en cultureel erfgoed

© Jan Koops en Anja Krabben

Jan Koops, voorzitter van Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde & Fochteloo (SBOF) heeft een bijzondere invulling gegeven aan de Boomfeestdag van dit jaar. Een oude treurbeuk stond centraal in Oosterwolde, plus de buurkinderen van de basisschool.

Eén minister-president en diverse rijksmonumenten

© Pauline Prior

Jacques Vromans, vrijwillig beheerder van het Sint-Lambertus kerkhof in Beers heeft een voorliefde voor graven delven met de schop, ook al is hij al 78 jaar. Het onderhoud doet hij samen met een groep vrijwilligers, “met veel liefde”, het zijn allemaal mannen. Er wordt hard gewerkt, maar ook veel koffie gedronken. “Het lijkt soms wel een praatgroep.”

Extensief beheer, deel 3

© Bert Pierik

Nu chemische onkruidbestrijding in het openbare groen geheel verboden is, is extensief beheer op de begraafplaats een steeds logischer keuze. Bert Pierik, beheerder van begraafplaats Bergklooster in Zwolle, heeft daar al vanaf 2003 ervaring mee. In vijf bijdragen vertelt hij wat daar bij komt kijken. Ditmaal de lente en de zomer, met veel aandacht voor de maaischema’s.

Het LOB-bestuur stelt zich voor, dit keer Roel Stapper

© Anja Krabben

Tonnie Homan en Mieke Verkuil zijn hem al voorgegaan. Nu vertelt Roel Stapper, directeur van Zuylen en sinds eind 2014 LOB-bestuurslid, hoe hij in de uitvaartwereld terecht is gekomen, wat hij wil betekenen voor de LOB en wat hij zo mooi aan begraven vindt.

Muziek tijdens de uitvaart: knallen mag

© Iris van der Werff

De Funeraire Academie organiseerde in april op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam een symposium over muziek bij uitvaarten. Hoe kunnen begraafplaatsen, crematoria en uitvaartondernemers daar bewust en creatief mee omgaan?

Verder...

Het begraafplaatsgevoel is van schrijfster Mensje van Keulen. Door Anna Kroon. ‘Cremeren is zo gek nog niet?’. Column van Mariska Overman. Een Heer zoekt een laatste rustplaats op de Nieuwe Algemene Begraafplaats Leersum. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vierde nummer van 2018 komt uit in week 31.