De Begraafplaats

juni 2021 THEMANUMMER Waardevolle stenen behouden en restaureren

Herkennen, behouden, restaureren

© Anja Krabben

Leon Bok is funerair historicus/deskundige (hij schrijft regelmatig in dit blad) en (o.a.) Specialist funerair erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de enige bij de RCE die gespecialiseerd is in en adviseert over (historische) begraafplaatsen. Wandelend over De Nieuwe Ooster vertelt hij over bijzondere stenen en deelt hij zijn kennis.

Bekijk het volledige artikel

Hoe niet, hoe wel

© Leon Bok

In Nederland wordt op begraafplaatsen veel aan onderhoud gedaan, vaak door vrijwilligers. Absoluut met goede intenties, maar helaas gaat dat niet altijd goed. Enkele voorbeelden van een verkeerde aanpak en advies over hoe het wél zou moeten.

Maria Rust

© Korrie Korevaart

Een praktijkvoorbeeld van een begraafplaats die al enige tijd bezig is met het restaureren van monumenten. Door vrijwilligers én professionals. Hoe pakken ze dat aan?

Grafstenen met monumentenstatus

© Anja Krabben

Wat betekent het als een grafsteen een monumentenstatus heeft? Ben je als begraafplaatseigenaar dan verplicht er goed voor te zorgen? Moet een eventuele restauratie volgens bepaalde richtlijnen worden uitgevoerd? Is er subsidie voor restauratie te krijgen? Veel vragen die hier beantwoord worden.

Geld krijgen van de overheid een hele klus

© Harry Perrée

Begraafplaatsen die op zoek zijn naar subsidie om grafmonumenten te onderhouden of te restaureren moeten in de regelingen en de cijfers duiken. Een voorproefje.

Staglieno

© Anja Krabben

Restauratie op het grootste openlucht-beeldenmuseum van Europa, dat tevens één van de mooiste begraafplaatsen van Europa is: Staglieno, een begraafplaats uit 1851, in het noorden van Genua, op een heuvel aan de rivier Bisagno.

Bekijk het volledige artikel

Promotie

© Marjon Weijzen

Wat kunnen gewone begraafplaatsen leren van hoe natuurbegraafplaatsen zich positioneren? Volgens Marc Hesp van Natuurbegraafplaatsen van Waarde draait alles om klantbeleving. Eeuwige natuur of oogstrelend monumentaal: als het maar mooi en troostrijk is.

Een barista... waarom niet?

© Harry Perrée

In het hervormde Katwijk aan Zee worden overledenen begraven, zo wil de traditie. Toch trekken ook hier de begraafplaatsen lessen uit het LOB-rapport De begraafplaats van de toekomst. Met verhalen uit de Katwijkse geschiedenis en een insectenhotel wil de Hervormde Gemeente de begraafplaatsen meer profileren. Koffie en thee voor de bezoekers “is niet onze grootste prio.”

Drijfveren

© Anna Kroon

Tanja Medema is sinds 2015 bedrijfsleider van de vier gemeentelijke begraafplaatsen in Utrecht: Soestbergen, Kovelswade, Tolsteeg en Daelwijck, en sinds 2020 redactielid van De Begraafplaats. We spreken elkaar op een zonnige voorjaarsdag op Soestbergen, zittend op de beroemde Ring van Zocher. De begraafplaats laat zich op deze dag van haar mooiste kant zien: de bloeiende bloesembomen, het uitlopende groen, de fluitende vogels, enkele zonnende katten.

Verder ...

Tafofielen op Instagram, Columns, Liefde ...

Bekijk het volledige artikel