De Begraafplaats

Maart 2004

Begraven worden in een kunstwerk

© Pauline Prior

De begraafplaats van Spijk raakte vol. De kleine protestantse-christelijke gemeente nam het onorthodoxe besluit om drie Amsterdamse kunstenaars een nieuwe begraafplaats te laten ontwerpen. Gemeenteambtenaar Fred Koffeman is laaiend enthousiast over het resultaat en kan het elke gemeente aanraden: "Welk kunstwerk kleurt en geurt nu het hele jaar? Ik vind de filosofie er achter bijzonder."

Welke bomen zijn geschikt?

© Ada Wille

"Zorg dat de bodem in orde is." En: "Een mooi sortiment geeft een begraafplaats meerwaarde." Twee experts aan het woord over bomen. Welke boomziekten komen voor, hoe zijn ze te herkennen en te behandelen, of beter: te vermijden? Welke boomsoorten zijn gevoelig voor ziekten en daarom beter af te raden? En welke bomen gaan niet goed samen met graven?

'Eén keer per jaar wat houtolie erop'.

In de rubriek 'Warenonderzoek': Wat is de ideale bank voor de begraafplaats? Uit welk materiaal moet hij bestaan? Hij moet uiteraard lekker zitten, maar hoe belangrijk is het uiterlijk? En: wat is de beste plek? Hoeveel banken moet een begraafplaats minstens tellen? Vragen die beantwoord worden door Harry Perrée

Integratie, ook op de begraafplaats

© Anja Krabben

Het aantal moslims in Nederland stijgt snel. Nu steeds meer moslims in Nederland begraven willen worden, rijst de vraag: hoe gaan we dat doen? En kan het berhaupt? Want islamitische begraafgewoonten wijken nu eenmaal sterk af van de Nederlandse.

Bekijk het volledige artikel

Wat te doen met 'verlaten' asbussen?

© Wim Zaalberg

De afgelopen decennia zijn op veel begraafplaatsen mogelijkheden gecreerd voor asbestemmingen. Tijdens rayonbijeenkomsten komt vaak de vraag aan de orde: wat te doen met de asbussen, als na afloop van de uitgiftetermijn van de nis de termijn niet wordt verlengd? Hier wordt getracht daarop een antwoord te geven. Wat zegt de Wet op lijkbezorging (Wlb) daarover? En hoe daar creatief mee om te gaan?

Bekijk het volledige artikel

Tariefverhogingen. Graaizucht of noodzakelijk?

© Anja Krabben en Pauline Prior

Opinieweekblad HP/De Tijd publiceerde eind vorig jaar een lijstje van gemeenten waar de kosten voor een algemeen graf 'schrikbarend' gestegen waren sinds 1998. Kloppen de percentages? En zo ja, vanwaar die verhogingen?

Bekijk het volledige artikel

Klein comité met grote naam wil wet veranderen

© Anja Krabben

Wat moeten we toch met het Comité van Waakzaamheid? Negeren? Serieus nemen? Hoewel het comit zelf graag anders wil doen geloven, lijkt het er op dat het hier vooral gaat om de obsessie van een persoon, waarvan de rest van Nederland niet echt wakker ligt.

Bekijk het volledige artikel

Vertroosting in Den Bosch

© Pauline Prior

Begraafplaats Groenendaal in Den Bosch wordt beheerd door een stichting die de scepter zwaait over het rooms-katholieke, protestante n algemene gedeelte. Beheerder Toine Schalken is tevreden als het onderhoud op peil blijft en de drempel van het kantoor laag is voor de mensen.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Op de fotopagina's: Pauline Prior fotografeerde kunst op de begraafplaats. Als bijzonder gebouw ditmaal een kapel in Nederweert. Het favoriete plekje is van Erik Companje, grafdelver en tuinman van de gemeentelijke begraafplaats van Hellendoorn. In beroemd begraven staat het graf van de Zangeres zonder Naam in het Limburgse Stamproy de schijnwerpers, terwijl Marie-Louise Meuris in haar column Hemel & aarde de beenderenkuil / knekelput / verzamelgraf centraal zet. Hoe te denken vanuit de knekel?, vraagt ze zich af. Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in zijn Vraagbaak weer veel interessante vragen en antwoorden. Zoals: Is een ontvangstruimte verplicht? Kunnen we de oude kaartenbak weggooien? En wanneer en hoe maak je een nieuwe verordening? En uiteraard aandacht voor nieuwe producten en diensten en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.