De Begraafplaats

Maart 2012

Nieuwbouw

© Harry Perrée

  Begraven verliest terrein op cremeren en dan is er ook nog de economische crisis. Toch is nieuwbouw en renovatie op begraafplaatsen mogelijk. De Begraafplaats polste drie begraafplaatsen over hun motieven voor nieuwbouw. Beter wel dan niet bouwen, stelt een directeur, want niet bouwen kost ook geld.  

Steenhouwers geven tips

© Pauline Prior

  Nadat in 2011 reclamemensen mochten vertellen hoe ‘het beter kan’, mogen nu de relaties van de begraafplaats vertellen hoe het tij te keren en voor meer begravingen te zorgen. Dit keer drie steenhouwers uit Noord-Holland.  

Handleiding Grafadministratie in aantocht

© Wim van Midwoud

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen is bezig met het opstellen van een handboek voor het voeren van de grafadministratie. Om een goede indruk te krijgen hoe – administratief gezien – de vlag erbij hangt, is er een enquête uitgevoerd onder alle leden van de LOB over de grafadministratie. 

Bekijk het volledige artikel

Twee inspiratiebronnen

© Anja Krabben

Twee publicaties die als inspiratiebron kunnen dienen voor een ‘andere kijk’ op de begraafplaats. De een roept op tot behoud van het oude en de ander wijst de weg terug naar het knekelhuis.

Bekijk het volledige artikel

en verder...

© Anja Krabben

  Een nieuw geluid. De tweede aflevering over geluiden op de begraafplaats, door Roy de Beunje Beheerders wordt niets gevraagd, de column van Leon Bok.  Het begraafplaatsgevoel van… uitvaartondernemer Walther Carpay. Door Anna Kroon De Dames inspecteren de Algemene begraafplaats van Alkmaar-Koedijk Beroemd & Begraven: Dirkje Kuik op begraafplaats Soestbergen in Utrecht. Door Roy de Beunje De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.   De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het derde nummer van 2012 komt uit in juni 2012, week 23.  

Korte cursus kunst(enaar)

© Carla van der Elst & Marie-Louise Meuris

De communicatieadviseur en de directeur van De Nieuwe Ooster in Amsterdam geven een ‘spoedcursus Kunst op de begraafplaats’. De tentoonstelling Afterlife heeft hen tot een expert gemaakt. Zouden ze het nog een keer zo doen? Nee en ja. “We werken graag weer mee, maar dan wel als co-producent. En op een moment dat het past in onze eigen agenda.”

De Rotary helpt

© Pauline Prior

  De 40 leden tellende Rotary Club Geldermalsen heeft de oude begraafplaats in die stad opgeknapt. Met geld én handenarbeid. “Veel leden van de Rotary Club zijn normaal meer bezig met hun hoofd dan met hun handen. En nu kwam ook het hart er nog bij!”.